StoryEditor

Každý chce stavať nemocnice, ale nikto ich zatiaľ nechystá

25.06.2021, 08:00
Koľko budov bude mať nová nemocnica? S koľkými lôžkami počíta? O projekte a plánoch novej nemocnice v Martine rozpráva Mgr. Martina Antošová, PhD., MBA, manažérka projektu novej UN Martin a vedúca Oddelenia biomedicínskeho výskumu a klinického skúšania.

Ako ste sa dostali k manažovaniu projektu novej Univerzitnej nemocnice v Martine?

To je dlhý príbeh. Pracovala som na Jesseniovej lekárskej fakulte v Martine viac ako desať rokov. Vybudovala som Centrum pre podporu vedy, výskumu a vývoja (v podstate oddelenie pre prípravu a implementáciu projektov). V 2015 sa objavila myšlienka vtedajšieho dekana prof. MUDr. Jána Danka, CSc., o výstavbe novej špičkovej nemocnice v Martine. Odštartovali sme komunikáciu s Európskou investičnou bankou (EIB), ktorá vtedy zverejnila výzvy pre významné projekty. Pripravili sme koncept projektu výskumno-vzdelávacej nemocnice, ktorá by mala všetky atribúty nemocnice budúcnosti. Tento projekt bol hodnotený veľmi dobre a v začiatkoch s nami EIB intenzívne rokovala.

Prvé štyri roky, od roku 2016 do roku 2020, som koordinovala projekt v rámci lekárskej fakulty. Na fakulte som v minulý rok v novembri ukončila pracovný pomer z osobných dôvodov a teraz vediem oddelenie biomedicínskeho výskumu a klinického skúšania UNM, ale je to len na čiastočný úväzok. Zvyšok svojho času venujem projektu novej nemocnice, samozrejme, v kooperácii aj s fakultou, aj s nemocnicou, a projektu národnej biobanky.

Robili ste si prieskum medzi zdravotníkmi v Martine, ako vnímajú novú nemocnicu? Prekvapilo ma, že niektorí, s ktorými som sa o tom rozprávala, novú nemocnicu až tak nadšene nevítali.

Robili sme si prieskum. Každá minca má dve strany. Niektorí ľudia to vnímajú veľmi pozitívne, hlavne tí, ktorí pracujú v priestoroch, ktoré sú absolútne nevyhovujúce, chýba im personál, chýba im materiál a technika, nevedia zdieľať lôžka, nemôžu prijať pacienta, nemôžu robiť moderné postupy.

Na druhej strane sú ľudia, ktorí sú zvyknutí pracovať v existujúcom prostredí, robia v ňom roky. Sú to väčšinou staršie generácie a nevedia si predstaviť, že by sa to teraz malo úplne zmeniť. Ale to je podľa mňa pri všetkých nemocniciach vo všetkých krajinách. Okrem toho sú vo veľkej miere skeptickí, lebo s týmto projektom sme vyšli na svetlo sveta už v roku 2017 a odvtedy sa hýbeme, ale určite nie tak, ako by sme sa hýbať mohli. Stále máme nejaké prekážky, ktoré nás brzdia. Oni vnímajú, že sa povie, bude nová nemocnica, potom je pol roka alebo rok ticho a potom sa informácia objaví zasa. A toto je vnímané negatívne.

Možno by som ešte povedala, že sa to mení v čase, a čím viac pribúda novej generácie zdravotníkov, tým viac stúpa aj dopyt po novej nemocnici. A stúpa aj dopyt zo strany pacientov, ktorý zdravotníci vnímajú, vedia, že pacientovi by mohli dať niečo lepšie, ale bohužiaľ to nejde. Personál je unavený, preťažený, vyhorený, keby mal možnosť pracovať v prostredí, kde sa zdieľajú pracoviská, že je tam zastupiteľnosť personálu, každý pracuje v rámci svojich schopností a možností a nemusí ťahať nadčasy, tak aj to určite zaváži. Lebo každý chce pracovať tak, aby mal čas aj na rodinu, aj na svoj život.

V akom štádiu je nová nemocnica? Čo všetko je pripravené?

V novembri minulého roka sme prebrali dokumentáciu pre územné konanie. Táto dokumentácia, ako aj dokumentácia stavebného zámeru verejnej ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 19:42