StoryEditor

Neurobiologička: Nie je povedomie o špičkovej vede, ktorá by sa u nás robila

22.04.2022, 18:20
Na prestížnej Mayo Clinic v USA sa zdokonalila v neurodegenerácii-odumieraní neurónov. Stala sa z nej špičková odborníčka na Parkinsonovu chorobu. Vrátila sa na Slovensko, kde založila skupinu, ktorá sa touto diagnózou intenzívne zaoberá.

Ak chceme vo vede a na vysokých školách nezávislejšie procesy, musíme sa otvoriť zahraničným odborníkom, hovorí neurobiologička MUDr. RNDr. Dominika Fričová, PhD.

Vyštudovali ste lekárstvo a biochémiu na Slovensku. Boli ste spokojná so štúdiom?

Keď som prišla na vysokú školu, v prvom momente som veľmi spokojná nebola. Zdalo sa mi, že veľa prednášok bolo orientovaných na čítanie z učebníc, a nie až tak na dodatočné fakty, zaujímavé veci alebo niečo, čo by nás prinútilo viac rozmýšľať. Tento pocit sa asi viac utvrdil na lekárskej fakulte, ktorú som začala paralelne študovať. Prestala som chodiť na prednášky.

Prečo?

Zdalo sa mi, že vyučujúci viac-menej opakujú veci, ktoré dokážem nájsť aj v učebniciach. Potom aj v rámci samotnej praxe som nemala pocit, že by lekári mali na nás dedikovaný čas. Snažili sa nás vychovávať popri tom, ako robili svoju bežnú prácu. Muselo to byť určite zložité aj pre nich.

Čo sa vám na štúdiu, naopak, páčilo?

Na prírodovedeckej fakulte som začala mať štúdium rada, až keď som sa dostala do laboratória. Lekárska fakulta mi dala veľmi dôležitý background, ktorý teraz využívam vo svojej vedeckej práci, a to je kontakt s pacientmi. Mala by som veľký rešpekt ísť reálne pracovať s pacientmi hneď po skončení školy.

Potom ste sa rozhodli odísť do zahraničia. Boli dôvodom aj vaše skúsenosti so štúdiom?

To veľmi nie. Skôr šlo o to, že som pociťovala potrebu nadobudnúť iný pohľad. Vyštudovala som doktorandské štúdium na kvasinkách vo veľmi kvalitnom slovenskom laboratóriu a medzinárodne uznávanej skupine.

Chcela som sa pohnúť trochu iným smerom. Vedela som, že potrebujem získať skúsenosti v zahraničí. Zároveň ma lákalo vidieť, ako sa robí špičková veda vo svete, či už to bolo v Dánsku alebo v Amerike, kde som mala pocit, že som nadobudla úplne iný pohľad na to, ako veda môže fungovať. Nebolo to tým, že mi tu chýbal zmysluplný výskum, ale skôr ma lákalo získať iné skúsenosti.

Absolvovali ste rôzne stáže a výskumné pobyty. Čomu ste sa venovali?

Od kvasiniek som sa veľmi chcela dostať k neurobiológii. To ma začalo veľmi lákať, keďže som videla neurologických pacientov na medicíne. Zistila som, že na veľa ochorení neexistuje liečba, ale iba symptomatický liek, ktorý nelieči ochorenie.

Prvým krokom bolo ísť...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 21:50