StoryEditor

Súdny lekár a právnik o poisťovniach: Je manažérsky hlúpe nechávať si rokovania na poslednú chvíľu

15.04.2022, 18:00
Poisťovňa de facto nemôže nezazmluvniť niektoré zdravotnícke zariadenia, ona ich dokonca musí zazmluvniť, a preto sa musia dohodnúť, hovorí advokát a súdny znalec.

V médiách niekoľko dní rezonovali napäté rokovania medzi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami.

O uzatváraní zmlúv sme sa rozprávali s advokátom a súdnym znalcom doc. JUDr. MUDr. Peter Kováč, PhD. et PhD.

V rozhovore sa dozviete:

  • Ako je to s uzatváraním zmlúv medzi poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a zdravotnými poisťovňami a čo sa stane, ak zmluvu neuzatvoria
  • Môže byť problémom spätné uzatváranie zmlúv medzi poskytovateľom a poisťovňou?
  • Ako dnes vyzerá verejný prísľub, že poistenci si počas nezmluvného obdobia nebudú nič platiť
  • Či sú rokovania medzi poskytovateľmi a poisťovňami náročnejšie a emotívnejšie
  • Akú má poskytovateľ možnosť, aby sa rokovania nenechávali na poslednú chvíľu

Uzatváranie zmlúv medzi poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a zdravotnou poisťovňou vnáša transparentnosť. V akom zmysle?

V zásade všetky zmluvy medzi poskytovateľom zdravotnej starostlivosti a zdravotnou poisťovňou sú povinne zverejňované zmluvy. To je tá transparentnosť.

Čo ak nie je a poskytovateľ poskytuje zdravotnú starostlivosť?

O povinne zverejňovaných zmluvách platí, že nadobúdajú účinnosť na ďalší deň po tom, ako sú zverejnené. To znamená, že keď je zmluva zverejnená dnes, začína platiť od zajtra, okrem výnimočných situácií.

Napríklad?

Napríklad keď je zemetrasenie alebo povodne a treba riešiť veci ihneď. Keď potrebujete niečo vyriešiť okamžite, nemôžete čakať, kým zmluva nadobudne účinnosť. To máme niečo podobné, ako bola zmluva so Sputnikom. Tam to tiež hrali na výnimočnú situáciu, pričom podľa môjho názoru to neplatí ani omylom. To je taká zmluva, na ktorú sa treba aj pozrieť trestnoprávne.

Koncom marca aj začiatkom apríla hrozilo, že niektoré ambulancie, poskytovatelia zostanú bez zmluvy so zdravotnou poisťovňou.

V prípade dočasného nezazmluvnenia poskytovateľa ako hodnotíte spätné uzatváranie zmlúv medzi poskytovateľom a zdravotnou poisťovňou? Je to problém?

Ak ide o povinne zverejňovanú zmluvu, spätné uzatváranie zmlúv je dosť problematické. Na druhej strane som videl, že Všeobecná zdravotná poisťovňa zmenila systém zmlúv, že má zmluvu, ktorá je uzatvorená na neurčitý čas a k tomu sa robí príloha, kde sa stanovujú finančné podmienky od do.

To je prax všetkých poisťovní?

Neviem. Videl som takúto konkrétnu zmluvu od Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Či to je prax ostatných zdravotných poisťovní, v tejto chvíli neviem, musel by som sa pozrieť do ich zmlúv. Ale zrejme je to dôsledkom toh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 20:05