StoryEditor

Peniaze pôjdu len do štátnych nemocníc: Oznámili nám len, že to je politické rozhodnutie, hovorí Marián Petko

01.04.2021, 11:30
Toľko očakávaný plán obnovy priniesol nemocniciam obrovské sklamanie. Miliarda eur totiž pôjde len do tých štátnych. Začíname triediť občanov Slovenska na prvú a druhú ligu. Tí, ktorí bývajú v blízkosti štátnych nemocníc, budú prvoligoví a tí ostatní, to znamená väčšina, budú druholigoví, hovorí MUDr. Marián Petko, prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS).

Začnem najprv otázkou, ako to vyzerá vo vašej nemocnici v Bardejove. Začiatok druhej vlny ste mali veľmi ťažký.

Na začiatku druhej vlny, čo bol september, október, sme mali náhly výrazný nárast počtu pacientov a tiež zamestnancov na PN a OČR. Dnes máme v nemocnici tretiu vlnu, a ako nám avizoval regionálny úrad verejného zdravotníctva, v 70 percentách ide o britskú mutáciu. Aj preto máme za posledné tri týždne taký istý nárast počtu pacientov, ako sme mali na jeseň.

Našťastie, počet zamestnancov na PN či OČR je na nízkych hodnotách, konkrétne dnes ani jeden lekár a len štyri sestry, celkovo 16 zamestnancov, už sa prejavila zaočkovanosť a tiež premorenie zamestnancov. Vtedy na jeseň sme mali zo 750 zamestnancov 120 na PN a OČR, neboli sme schopní ani postaviť služby. A čo sa týka pacientov, dnes ich je zhruba rovnako ako vtedy, teda 40-45 hospitalizovaných na dennej báze, preto hovorím o tretej vlne.

Takže čo sa týka počtu pacientov, žiadna zmena?

Je iná veková štruktúra pacientov. Dnes máme minimálne o desať rokov mladších, základná veková štruktúra je medzi 60 a 70 rokmi, ale sú v ťažšom stave, máme viac pacientov na vysokofrekvenčnej high flow ventilácii a na umelej pľúcnej ventilácii. Zároveň sme však pokročili v medicínskej časti, darí sa nám zachrániť viac pacientov ako vtedy. Len je to stále ten istý personál a už je z tejto situácie extrémne unavený, pretože de facto u nás trvá od septembra. S výnimkou krátkej epizódy v decembri a januári, keď to bolo pokojné.

Predpokladám, že to pokazili zrejme uvoľnené Vianoce a Silvester.

Počas Vianoc sem prišlo veľa Slovákov z Veľkej Británie a priniesli nám britskú mutáciu. Oni odišli a zmutovaný vírus ostal. Samozrejme, neexistovala žiadna povinná karanténa, resp. karanténa, ktorú by tí ľudia dodržiavali. My sme vtedy žiadali, aby boli kontrolované hranice a aby sa zaviedla aj účinná karanténa, ale nič z toho sa neudialo a toto sú dôsledky.

V tejto oblasti je veľa ľudí, ktorí pracujú a žijú v Anglicku. Za posledné tri, štyri dni však už badať nižší počet výjazdov záchranných zdravotných služieb, čo dodáva optimizmus, pretože vždy, keď je nižší počet výjazdov, je vysoká pravdepodobnosť, že bude nasledovať aj nižší počet hospitalizovaných. Viem to posúdiť, keďže máme vlastnú záchranku.

Dnes mi tiež primár našej záchranky avizoval, že už takmer vôbec neprivážajú pacientov z DSS. Naše mobilné očkovacie centrum očkovalo v DSS a je tam zaočkovaných 90 percent klientov, resp. všetci, ktorí mali záujem a mohli. To je pozitívne a verím, že do týždňa sa začne upokojovať situácia aj v nemocniciach, keďže musíme počítať 10-14 dní. Napokon, v denných štatistikách vidíme aj mierne nižší počet infikovaných v okrese.

Aspoň nejaké dobré správy.

Musíme utešovať aj náš zdravotnícky personál, lebo už sú naozaj unavení, donekonečna točia denné, no...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-04-01 09:07:54 - Feat.: 0 - Title: Plán obnovy sa tvoril bez zdravotníkov
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 20:02