StoryEditor

Podpredseda Dozornej rady VšZP Marcel Klimek: Musíme budovať solidárne zdravotníctvo bez poplatkov

19.11.2017, 23:00
Poplatky za objednanie k lekárovi považuje za zvýhodňovanie bohatších pacientov na úkor ostatných. Makroekonóm M. Klimek je za vyššie platy pre sestry, okamžitú reguláciu zisku zdravotných poisťovní a odmeňovanie poctivých pacientov.

Keď ste sa chceli minulý rok objednať k zubárke, dostali ste termín o pol roka. Zmenilo sa to odvtedy k lepšiemu?

Zákrok dopadol dobre, s mojou zubárkou som veľmi spokojný. Ale z hľadiska dostupnosti zdravotnej starostlivosti sa situácia nezlepšila, práve naopak. Tendencie na Slovensku sú zlé, hrozí nám, že zdravotná starostlivosť bude obmedzene dostupná a formujeme zdravotníctvo iba pre bohatých.

V čom vidíte hrozbu? Budú to ešte dlhšie čakacie lehoty alebo sa pacient vôbec nedostane na vyšetrenie, ktoré potrebuje?

Zdokumentujem to na téme zdravotných sestier. Od roku 2000 sa počet zdravotných sestier na Slovensku znížil takmer o štvrtinu, o 23 %, zo 40-tisíc na zhruba 30-tisíc. Sme jedinou krajinou v EÚ, kde počet sestier nerastie, ale, naopak, klesá. A klesá drasticky. Keď o desať rokov odídu sestry v preddôchodkovom veku, nebude ich mať kto nahradiť. Vo svetle demografického vývoja a starnutia populácie je to extrémne riziko. Je tu reálna hrozba, že o 10 rokov budeme aj na dnešný stav, ktorý mnohí nazývajú kritický alebo krízový, spomínať ako na staré dobré časy.

Ako zatraktívniť túto profesiu, aby o ňu mladí ľudia mali záujem? Je to len o platoch?

Mám za sebou dostatočnú manažérsku skúsenosť a môžem povedať, že atraktivita akéhokoľvek povolania má viacero zložiek. K nemateriálnym patrí všeobecné ocenenie, rešpekt a status povolania v očiach verejnosti, pracovné podmienky, fyzický stav nemocníc, záťaž sestier, či je primeraná alebo neúnosná. Moja manažérska skúsenosť hovorí, že týmito nemateriálnymi zložkami, ak ich pozitívne upravíme, je možné kompenzovať vo finančnom ohodnotení platový rozdiel do úrovne rádovo 10 až 15 %. Ak sa človek cíti v povolaní dobre, pozdáva sa mu obsah práce, nebude hľadať iného zamestnávateľa, hoci zarába trochu menej. Ak sa však dostávame k hranici 20 %, napr. 600 eur verzus 720 eur, tak sa tá hranica už láme. My dnes sestry neplatíme dobre. Plat sestier v krajinách OECD je 1,1-násobok oproti priemernému platu v národnom hospodárstve, u nás iba 0,9-násobok. To je už za hranicou 20 %. Akokoľvek sa na to dívame, realita to presne dokazuje. Záujem o povolanie sestier v uplynulých 15 rokoch drasticky poklesol a dnes nie je dosť sestier v školách ani v mladších vekových ročníkoch v praxi.

Dá sa vôbec tento výpadok dobehnúť?

V zdravotníctve sú dve rozhodujúce skupiny zdrojov – ľudské a finančné. Finančné dokážu vyriešiť veľa problémov, vieme rýchlo kúpiť špičkové technológie, o rok-dva môžeme mať postavenú kva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:41