StoryEditor

Kríza predstavuje aj šancu

08.12.2020, 13:37
Počas pandémie aj lekárnici stáli a napokon aj dnes stále stoja v prvej línii. O vykonaných zmenách potrebných na ochranu ľudí pred vírusom a možných kompetenciách lekárnikov v budúcnosti hovorí Jan Žák, generálny riaditeľ siete lekární Dr.Max na Slovensku.

Aké zmeny priniesla pandémia pre lekárne?

Pri prvej vlne nikto nevedel, o čo ide, ako sa bude vírus správať. Nehovorím, že teraz to vieme s úplnou istotou, ale sme určite múdrejší. Videli sme zmenu v nákupnom správaní zákazníkov. Zaznamenali sme výrazný nárast záujmu o vitamín C, vitamín D alebo o produkty s účinnou látkou paracetamol. Zmenu bolo vidieť aj v prípade chronických pacientov, ktorí si lieky predpísané na tri mesiace vyberali naraz. Bolo to logické, limitovali tým prebytočnú návštevu lekárne.

Zmenu sme, samozrejme, zaznamenali aj v tržbách. V marci výrazne prevýšili porovnateľné obdobie z predchádzajúceho roka, aby sa však následne signifikantne prepadli. Nuž a v neposlednom rade bolo cítiť zmenu aj v správaní našich zamestnancov. Hlavne v počiatkoch prvej vlny mali väčšiu obavu spojenú s množstvom otázok, pochopiteľne najmä z hľadiska bezpečnosti, predsa len stáli v prvej línii. Boli a napokon stále sú vystavení priamemu kontaktu.

Spravili sme však dôležité preventívne opatrenia. Vo veľmi krátkom čase sme nainštalovali vo všetkých lekárňach ochranné štíty na tvár, postupne, až do dnešných dní sme priestory vybavovali germicídnymi žiaričmi. No a hlavne sa nám podarilo zohnať ochranné pomôcky a dezinfekciu. Hoci sme spočiatku neboli schopní rúška pre ich nedostatok ponúknuť zákazníkom, našim ľuďom sme zabezpečili, čo bolo potrebné, aby sme ich ochránili.

Zistili ste aj ďalšie modely správania?

Určite môžem povedať, že sme asi ako celý trh, ba aj celý svet zaznamenali výrazný presun do onlinu. Naopak, asi najväčší prepad návštevnosti spojený aj s ekonomickou výkonnosťou bolo cítiť v poliklinických lekárňach. S tým súvisel aj výrazný záujem o lekárne lokalizované v obchodných pasážach supermarketov. Tým, že ľudia menej vychádzali, keď už si išli nakúpiť potraviny, využili tento čas aj na návštevu lekárne....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 18:39