StoryEditor

MUDR. MARIÁN KOLLÁR:Lekárom stúplo zdravé sebavedomie

09.01.2013, 23:00
Nedávny rozhovor s bývalou premiérkou Ivetou Radičovou o štrajku lekárov z konca roka 2011 vyvolal značné ohlasy. Proti slovám expremiérky sa ohradilo najmä Lekárske odborové združenie (LOZ), ktoré celú akciu iniciovalo. V tom čase na jeho čele stál MUDr. Marián Kollár, dnes prezident Slovenskej lekárskej komory.

Keď dnes s odstupom času a s chladnou hlavou, už aj z inej pozície spomínate na udalosti jesene a zimy 2011, čo vnímate ako najdôležitejšie?

Jednoznačne to, že sa nám podarilo udržať verejné zdravotníctvo pre našich pacientov. Že sa nám to podarilo napriek tomu, že na druhej strane stál oveľa silnejší súper. Jeho snaha po prisvojení si celého slovenského zdravotníctva, vrátane tých najväčších nemocníc, pod rúškom ich transformácie na akciové spoločnosti bola nesmierna. To, akým premyslených spôsobom a dlhodobo išiel za týmto cieľom, ukázal o niekoľko týždňov neskôr aj zverejnený spis Gorila. Vedeli sme, že finančné skupiny, ktoré chcú privatizáciou nemocníc uzavrieť svoj biznis kruh a stať sa monopolnými v zdrav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 13:36