StoryEditor

Británia? Tu nikoho nenapadne pochybovať o tom, či lekár konal správne

25.10.2013, 00:00
Košický anestéziológ Peter Merjavy sa rozhodol odísť pred pár rokmi do Veľkej Británie. Dnes pôsobí v Severnom Írsku.

Po siedmich rokoch vonku môže aj porovnávať.

Čo vám pobyty v zahraničí dali? Nové poznatky a skúsenosti, s ktorými ste sa zatiaľ doma nestretli?

Každý pobyt na inom pracovisku vás niečím obohatí. Vidieť ako rovnakú vec robia inak, debatovať o pozitívach a rizikách, získavať nové kontakty a priateľstvá. Je toho veľa. Podľa mňa by sa každý lekár mal aspoň raz za kariéru vybrať na zahraničnú stáž. Rozšíri mu to obzor, zlepší sa v jazyku a často získa lepšie sebavedomie a zistí kde sa dá popracovať na tom, aby veci bežali lepšie.

V roku 2006 ste odišli do Veľkej Británie. Prečo?

V Košiciach som dostal skutočne veľmi kvalitné vzdelanie. Mal som možnosť získať veľa skúseností pri rôznych náročných operačných výkonoch, u kriticky chorých pacientov, aktívne som pracoval v transplantačnom programe. Po určitom čase som však pocítil, že je čas na zmenu. Potreboval som sa posunúť do systému, v ktorom by som mohol ďalej napredovať, popasovať sa s novými výzvami, hľadať rôzne riešenia ako neustále zlepšovať starostlivosť o tých, ktorí našu pomoc potrebujú. Som kreatívny človek, ktorý má rád, keď na neho „naložia“. Vtedy sa cítim ako ryba vo vode.

Prečo práve Spojené kráľovstvo?

Vždy som si predstavoval, že budem pracovať v španielskej Barcelone, kde mám stále veľa priateľov a považujem ju za jedno z najkrajších miest sveta. Neskôr však prišla ponuka z anglického Wexhamu, výučbovej nemocnice Oxford deanery, ktorú som nemohol odmietnuť. Spočiatku som odišiel sám, aby som pripravil situáciu pre rodinu. Po niekoľkých rokoch sme sa presťahovali do Severného Írska, kde pôsobím dodnes. Do Oxfordu a Cambridge naďalej chodievam učiť na rôzne kurzy a workshopy.

Naplnili sa vaše očakávania - ďalej napredovať, popasovať sa s novými výzvami, hľadať rôzne riešenia? Po akom čase ste cítili, že to tak je?

Jednou z prvých výziev bolo ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 00:35