StoryEditor

Zdravotníctvo neriadia politici. Hovorí prezident lekárskej komory

12.01.2014, 23:00
Zdravotníctvo nie je schopné nasýtiť toľko ľudí, prisatých ako kliešte na systém.

Ak sa neudejú zásadné zmeny, zdravotníctvo neprežije. Nie je možné, aby zdravotníctvo naďalej riadili neodborníci a v poslednej dobe už ani nie politici, ale niekto v úzadí, kto riadi politikov. To je začiatok konca.

O aktuálnych problémoch v zdravotníctve, ale aj o tom, čo sa podarilo dosiahnuť lekárom v minulom roku a čo očakávajú od tohto roku sme sa zhovárali s prezidentom Slovenskej lekárskej komory (SLK) MUDr. Mariánom Kollárom.

Čo ste v minulom roku v pozícii prezidenta lekárskej komory chceli dosiahnuť?

Predovšetkým potrebujeme dať dohromady nielen lekárov, ale aj všetkých zdravotníkov a som presvedčený, že sme na dobrej ceste k jednote a obnoveniu vzájomnej dôvery.

Staré krivdy sú teda zabudnuté?

Všetci chápeme jednu vec – ak chceme byť úspešní, musíme ťahať spolu za jeden povraz. Museli sme začať de facto odznovu a je jasné, že v niečom a niekde to hneď nejde. Ale posúvame sa evidentne dopredu. Našim cieľom musí byť dosiahnutie čo najlepších podmienok pre našich členov a všetkých zdravotníkov. Len tak budeme vedieť odovzdávať našim pacientom to, čo oni od nás právom očakávajú.

Čo vám v minulom roku nevyšlo?

Nedokázali sme presadiť schválenie nového, výrazne lepšieho, kvalitnejšieho zákona o stavovských organizáciách. To vnímam ako neúspech našich snáh. Dlhodobo máme návrh zákona pripravený a sme presvedčení. že by výrazne pomohol nielen lekárom, ale aj ostatným zdravotníkom, s ktorými je prekonzultovaný.

Hlavne čo sa týka povinného členstva, kompetencií, povinností i ochrany členov. Zatiaľ sme nenašli realizačnú podporu rezortu, ktoré sa ale s návrhom viac menej aj stotožňuje. Mysleli sme si, že takéto veci pôjdu rýchlejšie. O to ma tento fakt mrzí viac , že jeho dopad by určite pocítili pozitívne aj pacienti...

Ak hovoríte o ochrane, znamená to napríklad status verejného činiteľa pre lekárov?

Nie je to tak myslené. Skôr ide o ochranu lekára, jeho práce i postupov komorou. Máme ambíciu predovšetkým lekárom pomáhať, ale neodťahujeme sa od toho, aby tí, ktorí nerobia dobré meno lekárskemu stavu boli identifikovaní....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 09:51