StoryEditor

Chudobní zubári? Aj takí sú

30.01.2014, 23:00
Slovenskí zubári nakupujú prístroje v Poľsku. Sú tam lacnejšie. Hovorí prezident Slovenskej komory zubných lekárov MUDr. Ján Gašič.

Dá sa hovoriť o nejakom priemernom zisku zubnej ambulancie?

Spýtajte sa, kde bol zubný lekár na dovolenke, spýtajte sa, aké má auto. Keby ste sa opýtali v zahraničí, koľko zarába niekto, prestanú sa s vami rozprávať. Učme sa aj u nás takejto kultúre.

Poznáte chudobného zubného lekára?

Áno.

Prečo je chudobný?

Pretože zotrváva na svojom pracovisku, kde je nesolventné obyvateľstvo. Máme ambulancie, kde majú kolegovia knihu-sekeru, do ktorej si zapisujú dlžoby pacientov. Máme ambulancie v takých miestach, kde aj policajná stanica je pre bezpečnosť ohradená múrom.

Musím úprimne povedať, že zubný lekár, ktorý pracuje kvalitne, patrí dnes do strednej triedy. No nie všetci kolegovia sú na tom tak dobre.

Známi z Viedne chodia k zubnému lekárovi do Bratislavy, ktorý je pre nich až trojnásobne lacnejší. Prečo taký rozdiel?

Príjmy obyvateľstva v Rakúsku sú vyššie ako u nás. Pritom zas príjmy v Bratislave sú vyššie ako inde na Slovensku. Kolega v Petržalke má drahší prenájom, má drahšiu sestru, ešte aj ceny v Bratislave sú vyššie ako na vidieku. Stále sú však nižšie ako v Rakusku. Náš zubný lekár nemôže mať ceny ako v Rakúsku, zubný lekár na východnom Slovensku nemôže mať ceny ako v Bratislave. To je reálna cena práce.

To núti našich zubných lekárov, aby nakupovali prístroje do svojich ambulancií v Poľsku, kde sú vraj neraz až o polovicu lacnejšie? Jasné, že sa nenakupujú na trhu v Jablonke, ale predsa...

Jednak sa v zahraničí môže nakupovať v rámci voľného pohybu tovar do určitej sumy, čo určujú daňové zákony. V Poľsku sú prístroje a materiály lacnejšie, lebo daň z pridanej hodnoty je len osem percent. Navyše Poľsko je niekoľkokrát väčší trh pre dodávateľov ako Slovensko a aj keď Poliaci tlačia ceny dolu, je to pre firmy stále veľmi zaujímavý trh. Nižšie ceny, najmä stomatologických materiálov, sú aj v Česku....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
16. apríl 2024 16:00