StoryEditor

Medicína nie je dnes atraktívna. Hovorí chirurg, ktorý operoval Václava Havla

17.02.2014, 23:00
Len idiot si môže myslieť, že ten, kto príde do nemocnice v aute za 2 milióny, si dá erárne pyžamo a postaví sa do radu s pacientmi, ktorí prišli do nemocnice električkou.

Ten, čo má dvojmiliónové auto, zoberie plnú obálku a vždy nájde v nemocnici niekoho, kto ju rád vezme. Hovorí prof. MUDr. Pavel Pafko, DrSc., z FN Motol v Prahe. Ako prvý transplantoval v Česku pľúca, zachránil aj Václava Havla.

Dnes je vraj u vás viac lekárov i študentov Slovákov ako kedysi za federácie...

Myslím si, že české zdravotníctvo by bolo v súčasnosti dosť ohrozené bez slovenských lekárov, ktorí u nás pracujú a stále pracovať prichádzajú. Nejde však len o lekárov, ale aj o sestry. Hovorím to len z hľadiska toho, čo vidím reálne v Prahe, ale viem si veľmi dobre predstaviť, aká je situácia na Morave blízko česko-slovenskej hranice.

Tak ako máme u nás lekárov zo západných Čiech, ktorí pracujú v susednom Nemecku a vracajú sa večer domov a vyplatí sa im to, sú aj slovenskí lekári a sestry, ktorí denne nastupujú do práce v moravských zdravotníckych zariadeniach. Je celkom prirodzené, že človek hľadá lepšie.

Ak porovnáte slovenské a české zdravotníctvo, ako sme na tom na Slovensku?

Ak by sme hovorili o špičkovom zdravotníctve, som presvedčený, že špičkoví slovenskí odborníci sú na takej úrovni ako špičkoví českí odborníci. Všeobecne pre zdravotníctvo platí, že závisí od ekonomickej úrovne spoločnosti, kde funguje. Podľa údajov OECD percento hrubého domáceho produktu, ktoré ide do slovenského zdravotníctva, je niečo nad 9 percent, čo sa rovná priemeru Európskej únie.

Výdavky na zdravotníctvo na jedného občana na Slovensku v roku 2012 boli 1 614 eur. V Česku ide do zdravotníctva 7,5 percenta hrubého domáceho produktu a výdavky na jedného obyvateľa boli 1 450 eur. Na druhej strane v absolútnej hodnote hrubý domáci produkt na hlavu je na Slovensku podstatne nižší ako v Česku.

Problém je v tom, že keď riaditeľ niektorej slovenskej nemocnice a jeho kolega z českej nemocnice budú kupovať napríklad nový CT prístroj či novú sanitku, musia zaplatiť rovnakú sumu. Problém českého a slovenského zdravotníctva nie j...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 08:23