StoryEditor

Nie sú to len peniaze, čo lekárov láka von

24.02.2014, 23:00
Ako je vôbec možné, že poisťovne môžu mať zisky z verejného zdravotného poistenia? Ako je možné, že existujú nevýhodné zmluvy na parkoviská pred nemocnicami?

Prečo neexistuje osobná zodpovednosť za takto nevýhodne uskutočnené rozhodnutia pre občanov a pacientov? Pýta sa poslankyňa obyčajných ľudí, pediatrička prof. MUDr. Eva Horváthová.

Ste poslankyňou a vyjadrili ste sa, že vašou prioritou v tejto práci je zdravotníctvo. Máte pocit, že vaša poslanecká práca je zmysluplná? Nestratili ste za dva roky ešte ideály a ilúzie?

Nestratila som ilúzie. Verím, že nie je všetkým dňom koniec a veci sa pohnú dopredu. Možno mi pomáha i skúsenosť z Afriky. Tam riešia ľudia iné veci - nemajú peniaze, nemôžu dať deťom ani len sirup na zníženie teploty. Máte rakovinu? Tak máte smolu, systém zdravotného poistenia neexistuje, všetko sa platí v hotovosti. Napriek spomienkam na Afriku ma situácia v slovenskom zdravotníctve veľmi sužuje.
Recept na riešenie je veľmi ťažký, mala by to byť tímová robota a nie márnomyseľné boje politikov. Preto ma mrzí, že ani jeden opozičný návrh, až na malé výnimky, neprechádza, ale neprechádzali ani v predchádzajúcom volebnom období.

Bez diskusie, bez záujmu napr. neprešiel môj legislatívny návrh, ktorý priamo reflektoval na situáciu nedostupnosti vrtuľníkovej záchrannej služby v Bratislave a v Trenčíne a snažil sa o zefektívnenie vypisovania výberových konaní na záchrannú zdravotnú službu i na zlepšenie jej dostupnosti a kvality. Je to politika pohodlnej vládnej vä...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 08:04