StoryEditor

Telemedicína lekárov nenahradí. Pomôže im

08.04.2014, 00:00
Ako zefektívni telemedicína prácu lekárov? Odkedy ju budú môcť naplno využívať?

Aj na to sme sa opýtali riaditeľa Národného centra telemedicínskych služieb, FEI STU Ing. Fedora Lehockého, PhD.

Čo je telemedicína?

Telemedicína má množstvo definícií. Ide o využitie informačných a komunikačných technológií na poskytovanie zdravotnej starostlivosti na diaľku. Tým sa myslí aj vzdialenosť medzi pacientom, ktorý je v domácom prostredí, a zdravotníckymi pracovníkmi v nemocnici či v ambulancii.

Zahŕňa nasnímanie aktuálneho zdravotného stavu pacienta, jeho vybraných fyziologických dát, ich spracovanie, prenos, archiváciu, a následnú analýzu s cieľom hľadať súvislosti medzi údajmi a ich následného využitia, napríklad na podporu rozhodovania zdravotníckeho personálu. Patrí sem aj nachádzanie korelácií, ktoré môžu indikovať vývoj zdravotného stavu do budúcna, jeho prípadné zhoršenie, riziká...

Zaujímavým príkladom telemedicíny je telechirurgia, keď pri pacientovi je iba robot a prostredníctvom konzoly ho operuje chirurg na druhom konci sveta. Verím, že práve telemedicína rozšíri možnosti v komunikácii medzi zdravotníkom a pacientom, napríklad o telekonzultácie, telemonitoring. Telemedicínske služby sa budú iba rozširovať.

Aké sú hlavné prínosy?

Lekári vedia vďaka telemedicíne s pacientom preventívne komunikovať a proaktívne ho upozorniť na zhoršujúci sa zdravotný stav. Dôraz sa kladie na aktuálnosť. Takmer každý z nás má doma teplomer, tlakomer, váhu, prípadne glukomer.

Údaje si dokážeme objektívne zmerať, poslať lekárovi, ktorý na ich základe zhodnotí náš zdravotný stav. Poznáme však aj zložitejšie telemedicínske riešenia adresované, trebárs, onkologickým pacientom, vďaka ktorým sa monitorujú v domácom prostredí.

Napríklad?

Napríklad vo Veľkej Británii existuje služba, aby lekár mohol viac-menej hneď odpovedať pacientovi, ktorý sa medzi chemoterapiami cíti horšie ako zvyčajne. Pacient vďaka mobilnej aplikácii, v rámci ktorej vyplní štandardizovaný, klinicky overený dotazník, poskytne lekárovi určité kombinácie odpovedí, na základe ktorých bude môcť indikovať možné zhoršenie zdravotného stavu.

Telemedicína teda zbiera informácie o aktuálnom zdravotnom stave, prostredníctvom objektívneho nasnímania údajov o pacientovi alebo formou dotazníkov. Jej hlavnou výhod...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 10:44