StoryEditor

Aj lieky sú zdravotnícka technológia. V ich hodnotení sme aktívni

22.01.2014, 23:00
Zaradiť liek do kategorizácie alebo nie? Kúpiť hoci aj drahý prístroj, ktorý však môže pomôcť či nie?

Aj na tieto otázky nám pomáha zodpovedať HTA. Pod pojmom HTA, teda hodnotením zdravotníckych technológií, si každý predstavuje niečo iné, zväčša nejaký prístroj.
O tom, ako sme zapojení do procesu hodnotenia a čo všetko nám môže priniesť, sme sa zhovárali s doc. PharmDr. Tomášom Tesařom, PhD., MBA., zástupcom odbornej pracovnej skupiny pre farmakoekonomiku, klinické výstupy a hodnotenie zdravotníckych technológií MZ SR.

Čo sa skrýva pod pojmom HTA, hodnotenie zdravotníckych technológií?

Vychádzame z definície, ktorá bola pripravená pre charakterizovanie tejto problematiky. Hodnotenie zdravotníckych technológii (HTA) je interdisciplinárny proces, ktorý sumarizuje informácie o zdravotníckych, sociálnych, ekonomických a etických problémoch v súvislosti s použitím zdravotníckej technológie systematickým, transparentným, nezaujatým a priamym spôsobom.

Cieľom HTA je informovať o bezpečnej a efektívnej zdravotnej politike zameranej na pacienta a snaha o dosiahnutie čo najlepšej hodnoty. Ľudia pod technológiou často rozumejú nejaký prístroj. V zmysle smernice 2011/24/EÚ pojem „zdravotnícka technológia“ znamená liek, zdravotnícku pomôcku alebo liečebné a chirurgické postupy, ako aj opatrenia na prevenciu chorôb, diagnostiku alebo ošetrenie používané v zdravotnej starostlivosti.

Ako sa hodnotí zdravotnícka technológia?

V našej legislatíve pojem HTA nie je definovaný. Pri procese kategorizácie liekov, zdravotníckych pomôcok, dietetických potravín sa však diskutujú problémy zdravotnícke, teda, aký terapeutický prínos daná medicínska intervencia umožňuje.

Rozoberá sa aj problematika ekonomických aspektov, čo zo systému verejného zdravotného poistenia zaplatíme za jednotku benefitu, ktorú nová medicínska intervencia prináša oproti medicínskym intervenciám, ktoré sú už hradené z ve...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 16:59