StoryEditor

V Nemecku by niečo také nebolo možné

29.03.2014, 23:00
Dnes má viac kolegov- mužov ako na Slovensku. V Nemecku, kde žije, nikdy nebolo ošetrovateľstvo čisto ženskou doménou. Aj o tom hovorí Miroslav Brada, slovenská sestra v Heidelbergu.

Aké boli dôvody vášho odchodu do Heidelbergu?

Priznám sa, že dôvody môjho odchodu zo Slovenska boli predovšetkým ekonomické. Nikdy som si nevedel a ani nechcel predstaviť, že by som zo Slovenska odišiel. Mal som tam predsa rodinu, prácu snov, priateľov, lásky, jednoducho Slovensko vždy bolo a aj bude môj domov. Prišiel však čas, keď človek dosiahne istý vek a zamyslí sa nad tým, že okrem pocitu z dobre vykonanej práce za ním nič nevidno. Chcel som sa postaviť na vlastné nohy, chcel som mať vlastné bývanie, auto, chcel som cestovať po svete. Zo slovenského platu som si to však nemohol dovoliť. Zároveň som nechcel opustiť prácu, ktorú milujem, preto som sa rozhodol pre prácu sestry v Nemecku. Bolo ťažké opustiť nemocnicu, v ktorej som strávil celú svoju mladosť, kolegov, priateľov. Aj som si poplakal, ale to rozhodnutie muselo prísť.

Ako ste si našli prácu? Nemčina vám nerobila problémy?

Prvú prácu v Nemecku, v Mannheime som si našiel s pomocou kamaráta, ktorý mal kontakty v Nemecku, a keď som sa oťukal, ďalšiu, lepšiu prácu som si už našiel sám v Heidelbergu v zaujímavom odbore mimoklinická intenzívna starostlivosť a umelá pľúcna ventilácia. Problémy s nemeckým jazykom som nemal, skôr by som povedal, že to bol strach komunikovať v cudzej reči, strach, či mi budú rozumieť a či budem rozprávať správne. Keď ste však v prostredí, kde ste nútený rozprávať jazykom krajiny, strach rýchlo pominie.

Prijali vás kolegovia ako „exota z východu“ alebo ako partnera? Museli ste si aut...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
27. apríl 2024 00:44