StoryEditor

Oftalmológ: Rozdiely medzi nami a zahraničím nie sú

22.07.2014, 00:00
Ktoré skryté ochorenia sa môžu prejaviť na oku ako prvé? Prečo možno vekom podmienenú makulárnu degeneráciu oka prirovnať k pandémii?

Aj o tomto sme sa zhovárali so zástupcom prednostu Kliniky oftalmológie LF UK a UNB Ružinov MUDr. Konštantínom Peškom, PhD.

Odkedy sa odporúča začať s pravidelnými prehliadkami u oftalmológa?

Na preventívnu prehliadku k očnému lekárovi sa odporúča ísť po štyridsiatke, najmä pre glaukóm – zvýšenie očného tlaku, čo je zákerné ochorenie, ktoré si pacient neuvedomuje, lebo nemusí mať žiadne príznaky, ale vie natrvalo poškodiť zrak. Ak má pacient očné ochorenie, oftalmológ ho podľa potreby dispenzarizuje.

Ak má už pacient nejaké iné ochorenie ako napríklad diabetes, očného lekára by mal navštíviť hneď po jeho diagnostikovaní. Stáva sa, že oftalmológ diagnostikuje iné ochorenie ako prvý, napr. aj spomenutú cukrovku.

Chodievame na preventívne prehliadky?

Neviem to porovnať s inými štátmi, ale mohlo by to byť aj lepšie. Dôležitú úlohu v tom hrá zdravotnícka osveta, a v poslednom čase internet. Robievajú sa aj rôzne preventívne podujatia, ako Svetový deň glaukómu, keď pacienti chodia na zmeranie očného tlaku, alebo nedávno organizovaná Mobilná klinika, zameraná na vyhľadávanie očných ochorení sietnice.

V posledných rokoch sa objavuje najmä po 60 roku veku vysoký výskyt vekom podmienenej makulárnej degenerácie oka, ktorá postihuje oblasť najostrejšieho videnia sietnice.

Nárast ochorení na celom svete sa dá prirovnať k pandémii. Poznáme zatiaľ len niektoré rizikové faktory, ako sú napr. vek nad 60 rokov, výskyt ochorenia v rodine, fajčenie, cukrovka, hypertenzia,...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
08. máj 2024 23:09