StoryEditor

Žiadna kauza piešťanského CT nebola

02.03.2015, 23:00
Každý by chcel viac peňazí, ale nemocnica si musí poradiť s tým, čo poisťovňa môže dať. Hovorí nový šéf rezortu zdravotníctva.

Prezident Andrej Kiska vymenoval MUDr. Viliama Čisláka, MPH., MBA., za štrnásteho slovenského ministra zdravotníctva 6. novembra. Po klasických sto dňoch poskytol minister rozhovor prvému médiu – Zdravotníckym novinám.

Je pri prepriahaní počas volebného obdobia lepšie, ak sa ministrom stane, ako to bolo aj vo vašom prípade, človek zvnútra rezortu, než že by prišiel niekto nový z externého prostredia?

Asi je to otázka skôr na niekoho iného. Podstatné je, aby sa rezort posúval ďalej, aby to bolo na prospech zdravotníkov, pacientov, celého systému. To, či to bol dobrý krok raz posúdi história.

Na to, ako poznám rezort z čias, keď som bol dva a pol roka štátnym tajomníkom, dúfam, že to bola dobrá voľba. Mnohé veci boli pre mňa samozrejmé, je tu kontinuita. Keby prišiel niekto nový, musel by sa nejaký čas zorientovávať. Dúfam, že budem prínosom a robím všetko pre to, aby to tak bolo.

Čo ste mali pod palcom ako štátny tajomník?

Predovšetkým odbor zahraničnej politiky a vzťahov s EÚ, Úrad verejného zdravotníctva SR a jeho pobočky, venoval som sa príprave odboru verejného zdravia a verím, že sa tu raz tento širokospektrálny odbor zriadi. A moja srdcovka – urgentná medicína, prednemocničná starostlivosť. Toto všetko ostalo môjmu nástupcovi.

Bol podľa vás odchod Zuzany Zvolenskej adekvátny krok tomu, čo sa vlastne následne ani nepotvrdilo?

Žiadna kauza piešťanský CT prístroj nebola. Výrobcovia a predajcovia ukázali, síce až po piatich týždňoch, aké to celé bolo. Nacenenie bolo také, že si dali 7-percentný zisk na štyri roky a 9 percent, čo bol cenový rozdiel, v tom bolo započítané aj financovanie. Nemyslím si, že to bola taká kauza, za ktorú mala ministerka odstúpiť.

Odbornú verejnosť zaujímajú integrované centrá zdravotnej starostlivosti. Podľa harmonogramu z implementačnej stratégie z augusta 2014 bol napríklad už marci až máji vytvorený presný plán a geografické rozvrhnutie centier naprieč Slovenskom. Lekári o tom informácie nemali, prvé dostali krátko pred septembrovým snemom, kde centrá odmietli. Pritom rezort proklamuje, že ide o reformu zdola, práve od lekárov. Nejde len o minutie 150 miliónov euroeur?

Je to jedna z najotvorenejších tém čo sa týka obsahu, ako to bude reálne fungovať. Je mojou snahou, aby iniciatíva a možnosti využitia tých peňazí išla zdola, aby sa odvíjala od reálnych potrieb lekárov a pacientov. Treba si uvedomiť, že sme mali ope...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 03:54