StoryEditor

Generálny riaditeľ zp Dôvera: S lekármi sa dohodneme

29.05.2015, 00:00
Bez súkromných zdravotných poisťovní by bol trh verejného zdravotného poistenia ospalým rybníkom.

Snahy vlády „umravniť“ ich pokračujú. Aj o tom sme hovorili s generálnym riaditeľom Dôvery Ing. Martinom Kultanom.

Takmer 4 500 lekárov vypovedalo poisťovni zmluvy pre značný pokles príjmov vďaka tzv. poplatkovému zákonu. Podobná situácia bola v lete 2012, vtedy sa to týkalo VšZP, ktorej lekári nepodpísali zmluvy. Máme tu reprízu?

Zmluvy máme na dobu neurčitú. Zdá sa že je to repríza, hoci nie úplne, lebo za nás minister nebude orodovať ani vystupovať v televízii. Lekári zmluvy vypovedali, pričom si jedna skupina zisťovala o druhej, či už vypovedali aj tí druhí.

Zdá sa, že chcú rokovať aj s našimi kolegami vo VšZP a v Union zp, kde sa im končia cenové podmienky. Vnímam, že schválením poplatkového zákona sa lekári nahnevali.

Odvtedy hovoria o potrebe kompenzácie a v hre je ich požiadavka na 20- až 30-percentné zvýšenie. Dokázali vám ASL SR i SLK, že ich straty sú na takejto úrovni?

Ide o nám o poistencov, preto sme lekárom garantovali plné preplatenie výpadku všetkých doplatkov, ktoré nám relevantne predložia. Väčšina ambulancií sú dnes „eseročky“, ktoré majú zverejnené účtovné uzávierky. Teda mohli by nám tieto údaje poskytnúť, ale nedali nám ich a ani nie sú ochotní ich predložiť.

Podľa našich odhadov je však percento legálnych poplatkov, ktoré boli v účtovníctve a boli zdanené, výrazne nižšie. Garantujeme kompenzáciu všetkých stratených poplatkov, ktoré sú v účtovníctve a ktoré sú legálne.

Ďalšia možnosť bola – dobre, hovorme o 20 percentách, ale podmienenými zvyšovaním kvality a efektívnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti. Nech pacient pocíti, že do zdravotníctva ide od nás viac peňazí. Napríklad SLK to odmietla s tým, že lekári potrebujú kompenzácie na udržanie bazálneho štandardu.

Údajne ich aj ministerstvo zdravotníctva tlačí do toho, aby ukázali svoju „konkurencieschopnosť“ oproti integrovaným centrám zdravotnej starostlivosti. Vraj potrebujú do svojich ambulancií investovať, aby im neodišli pacienti.

Ako konkrétne by ste kvalitu a efektívnosť ambulancií merali?

Napríklad sú diagnózy, ktoré by sa nemali končiť v nemocniciach a tieto ambulantne senzitívne ochorenia hovoria o kvalite liečby ambulantného lekára...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 12:49