StoryEditor

Vedkyňa roka SR 2014: Nie vždy záleží na veľkosti nádoru

17.08.2015, 00:00
Dôvodov, prečo nádorové ochorenie vzniká, i mechanizmov na jeho prepuknutia je niekoľko. Pripomína to šachy.

Aj o tom sme hovorili s riaditeľkou Ústavu experimentálnej onkológie SAV a vedkyňou roka 2014 Mgr. Luciou Kučerovou, PhD.

Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedecko-technických spoločností zorganizovali už 18. ročník súťaže Vedec roka SR 2014. V máji ste si prevzali ocenenie v kategórii Vedkyňa roka. Čo pre vás táto cena znamená?

Považujem ju za ohodnotenie práce celého kolektívu, nie iba mojej osoby. Ide o dlhoročný výskum a je výsledkom výbornej spolupráce tímu laboratória molekulárnej onkológie.

Aj preto, že nehovoríme o individuálnej práci, ale o diele kolektívu, ocenenie patrí aj mojim kolegom z výskumu. Predstavuje akýsi profesionálny medzník, uzavretie jednej etapy môjho vedeckého života.

Ako vznikla nominácia?

Centrum vedecko-technických informácií (CVTI) oznámi začiatkom roka konanie súťaže Vedec roka, a zároveň zverejní súťažné kategórie. Vedkyňa roka je úplne novou kategóriou. Centrum zašle výzvy na nominácie aj do Slovenskej akadémie vied (SAV) a na ďalšie vedecké pracoviská, univerzity...

V SAV o nomináciách rozhoduje vedecká rada ústavu. Prerokuje, kto spĺňa kritériá a kto by bol teda najvhodnejším kandidátom do jednotlivých súťažných kategórií. Po zvážení a odsúhlasení uchádzačov predsedom vedeckej rady a štatutárom ústavu zašle vedecká rada nominácie CVTI.

Získali ste ocenenie za výsledky vo výskume vlastností nádorových kmeňových buniek a bunkovej terapii agresívnych ľudských metastatických nádorov. O čo presne ide?

Často sa nás viacerí pýtajú, kedy už budeme mať k dispozícii tabletku na liečbu rakoviny. Musíme si však uvedomiť, že sa pohybujeme na poli základného onkologického výskumu. To znamená, že sa snažíme najmä odhaliť podstatu ochorenia.

V angličtine majú na to aj presný výraz, a to curiosity driven research, teda výskum riadený zvedavosťou. Ak spozorujeme nejaký zaujímavý fenomén, chceme prísť veci na koreň, zistiť, čo sa za ním skrýva. Vo výskume navyše nikdy neviete, čo na druhý deň objavíte.

K rozhodnutiu udeliť nám ocenenie pomohli predovšetkým naše dve kľúčové publikácie. V jednej z nich sme sa venovali vlastnostiam nádorových kmeňových buniek. Systematicky sa však posúvame, na našich experimentálnych modeloch vytvárame deje, ktoré u pacientov prebiehajú, aby sme časom dokázali výsledk...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 15:11