StoryEditor

Je hanba tváriť sa, že všetko funguje

16.12.2015, 23:00
Ako jediní na svete využívajú medicínsky gore-tex pri rekonštrukcii aortálnej chlopne u detí. Katastrofálne sú však podmienky, v ktorých lekári Detského kardiocentra (DKC) musia pracovať. Aj o tom hovorí primár kardiochirurgie DKC MUDr. Matej Nosáľ.

Ako jediní na svete používate materiál gore-tex ako náhradu aortálnej chlopne. Tento materiál sa síce používa v medicíne, ale nie na opravu aortálnej chlopne. Ako vás napadlo využiť práve gore-tex pri chlopniach?

Využívame to pri vrodenom postihnutí aortálnej chlopne, keď chlopňa, ktorá má normálne tri cípy, má len dva. Je to jedna z najčastejších vrodených srdcových chýb. U niektorých ľudí sa nemusí prejaviť vôbec, ale niektoré deti s ňou majú problém už od narodenia. Väčšinou je chlopňa zúžená.

Je vystavená najväčšiemu namáhaniu v zmysle tlakového zaťaženia, sedí totiž nad ľavou komorou. Je veľmi dôležitá na to, aby sa všetka okysličená krv dostala do celého tela zo srdiečka a nevracala sa späť. Takže z hľadiska liečby aortálnej chlopne pri vrodených srdcových chybách nemáme také riešenie, pri ktorom by sme povedali, že spravíme jeden zákrok a máme pokoj.

Takže je potrebných viac zákrokov?

Ak sa problém aortálnej chlopne vyskytne u pacienta už v nízkom veku, sprevádza ho celý život a často sú potrebné opakované intervencie, či už chirurgické, prípadne aj katetrizačné. Keďže u malého dieťaťa nemôžeme použiť umelú chlopňu, používa sa jeho vlastná pľúcna chlopňa. Ide o zv. Ross-Konovu operáciu. Je to veľmi dobré a elegantné riešenie, ale má svoje problémy predovšetkým do budúcna.

Preto sa snažíme zachovať pôvodnú chlopňu, aj keď je postihnutá, čo najdlhšie a snažíme sa ju opraviť. To znamená, ak je zúžená, tak už v novorodeneckom veku sa ju snažíme rozhýbať. Otvoríme ju na maximum a zároveň opracujeme tie cípy tak, aby sa hýbala čo najlepšie, čo sa väčšinou podarí už aj u malého dieťaťa.

Asi to nie je konečné riešenie...

Samozrejme, chlopňa má svoj vývoj a za nejaký čas sa dieťa vráti na ďalšiu operáciu. Začali sme teda používať aortálnu plastiku, teda plastiku chlopne. Vieme vrodene chybnú chlopňu s dvoma cípmi zmeniť na trojcípu, ktorá vyzerá ako normálna chlopňa. Takisto vieme zachovať maximum z pôvodných cípov, ktoré ostanú, a keď treba, nadstavíme ich nejakým tkanivom.

A na to bol najvhodnejší práve gore-tex?

Používali sme...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 05:37