StoryEditor

MUDr. Tomáš Szalay: Minister musí chcieť a vedieť

02.03.2016, 23:00
S jeho menom sa stretáva odborná i laická verejnosť často, vyjadruje sa k problémom zdravotníctva, s kolegami ich nielen analyzuje, ale aj navrhuje riešenia.

MUDr. Tomáš Szalay, výkonný riaditeľ HPI mal podiel aj na reformných zákonoch Rudolfa Zajaca.

Ako ste sa vlastne od absolventa medicíny cez televízneho redaktora, hovorcu ministerstva zdravotníctva dostali k súčasnej profesii analytika HPI?

Pridám k tomu ešte matematické gymnázium, lebo matematika je základ. Počas vysokoškolského štúdia som sa živo zaujímal o fungovanie systému. Bol som ako zástupca študentov päť rokov členom vedenia lekárskej fakulty. Problémy fakultnej nemocnice sa preberali na každej porade u dekana.

Keď som končil školu, nástupný tabuľkový plat lekára bol o nejakých 40 korún nižší než zákonom stanovená minimálna mzda. V televízii, kde som úspešne prešiel náročným konkurzom, mi ponúkli štvornásobok. Médiá ma bavili, rodičia pochádzali z tejto branže. Pre mladú rodinu to nebolo náročné rozhodovanie.

Ale do zdravotníctva som sa nakoniec vrátil. Pôvodne som mal Rudolfovi Zajacovi pomôcť s komunikáciou. Poznáte ho i jeho komunikáciu, je svojský. Ukázalo sa, že aj nejaký hovorca je naňho krátky. Počas hovorcovania som sa dostal do úzkeho kontaktu s reformným tímom, Petrom Pažitným, Henrietou Maďarovou, Janou Ježíkovou a priviedol som doň Angeliku Szalayovú.

Zistil som, že sú zručnosti, ktorými im viem byť prospešný. Začalo sa to zložitejšími excelmi a skončilo sa to tým, že som gestoroval dva reformné zákony. Keď sme po schválení reformy odchádzali ako reformný tím z ministerstva, dokázali sme sa našimi vedomosťami a analytickými zručnosťami uživiť.

Prečo ste však vyštudovali medicínu, keď ste potom nikdy nepracovali v ambulancii, v nemocnici, nevideli ste ako lekár živého pacienta?

Keď som sa hlásil na vysokú školu, vládol optimizmus, že o šesť rokov, keď budem končiť, bude lepšie. Nebolo. Rozumiem, že mám preto istý hendikep. Na druhej strane, mám kapacitu robiť veci, na ktoré praktizujúci lekár nemá čas a kvôli ktorým mu chýba ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 18:15