StoryEditor

Reformu zdravotníctva nezvládne jednotlivec

07.04.2016, 00:00
Mne ako chirurgovi sa podobné razantné správanie nového ministra páči. Tvrdí Štefan Zelník, nový šéf zdravotníckeho výboru.

Bol pre vás prekvapením návrat SNS do parlamentu?

Nie, nebol som prekvapený. Aj preto, že slovenská spoločnosť neodmietala a neodmietla program našej politickej strany, ale správanie niektorých našich členov.

Čím ste podľa vás zaujali slovenských voličov natoľko, že poslali SNS opäť do parlamentu?

Myslím si, že za všetko hovorí náš slogan – hrdo, odborne, slušne.

Ako vnímate nálepkovanie „nacionalistická SNS“, ako o vás vytrvalo píšu niektoré médiá? Alebo to, že stôp Jána Slotu ste sa nezbavili?

Je na škodu veci, že niektoré médiá nezaujíma pravda a skutočnosť taká, aká je. Naša politická strana bola vždy vlastenecká a nie nacionalistická. Treba sa ísť len pozrieť napríklad do USA, koľko amerických zástav nájdete na súkromných domoch, benzínových čerpadlách a štátnych inštitúciách, ak sa hrá hymna, ako sa ľudia držia za srdcia, je bežné, ak hovoria o hrdom americkom národe. Myslím, že sa všetci ešte máme čo učiť. Ak by sme nemali lásku k vlastnému rodisku, mestu, lásku k vlasti, ako potom chceme mať radi Londýn, Paríž...?

Zdravotníctvo poznáte zhora – ako štátny tajomník, zvnútra ako dlhoročný poslanec a člen zdravotníckeho výboru, ale aj zdola, ako poskytovateľ a chirurg. Bola by to dobrá výbava na prípadný post ministra zdravotníctva či štátneho tajomníka rezortu?

Áno, mám dlhoročné teoretické aj praktické skúsenosti so slovenským zdravotníctvom. Na to, aby človek mohol odovzdať svoje skúsenosti, nemusí pracovať práve na poste ministra zdravotníctva, či štátneho tajomníka.

Ak o moje skúsenosti bude mať niekto záujem, rád ich odovzdám. Urobiť skutočnú reformu zdravotníctva, v ktorej bude mať svoje postavenie zdravotnícky pracovník, kde nájde pomoc nielen pacient, ale každý občan, to nezvládne jednotlivec. To musí byť tím skúsených ľudí, ktorí dobre poznajú organizáciu práce od obvodného lekára cez špecialistov, regionálne nemocnice, fakultné a univerzitné nemocnice až po vysokošpecializované celoslovenské pracoviská.

Nesmieme zabudnúť, že zdravotníctvo nie je len o peniazoch. Zdravotníctvo je najmä o ľuďoch, ktorí sú chorí, často sú ohrození na živote a hľadajú u zdravotníkov, v zdravotníctve pomoc.

Určite mnohých zaujíma, ako sa v ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 08:03