StoryEditor

Regeneratívna medicína ovplyvní aj dĺžku života

13.11.2016, 23:00
Aj keď patrí k mladej generácii lekárov, už teraz ho označujú za priekopníka 3D tlače u nás. Aj vďaka nemu už dnes bežne využíva Detské kardiocentrum či DFNsP v Bratislave 3D modely pri plánovaní operácií a na LFUK v Bratislave vyrastajú generácie medikov, ktorým biotlač nebude neznáma. MUDr. Andrej Thurzo, PhD., MHA, MPH.

Ako sa to celé u nás začalo? Prvé v 3D medicínskych technológiách boli zrejme Košice, kde majú viacero veľkých špecializovaných 3D tlačiarní.

V Košiciach na Technickej univerzite pôsobí docent Radovan Hudák, mimoriadna osobnosť, ktorý nás k tomu tiež nasmeroval. Mali sme možnosť navštíviť aj stredisko, ktoré tam vybudoval. Tým, že sú z Technickej univerzity, tieto technológie sú im najbližšie. Správne identifikovali potenciál 3D tlače v medicíne a myslím si, že naozaj boli prví, ktorí to na Slovensku začali robiť. Najkrajšie výsledky, ktoré sa dotkli života mnohých pacientov, dosiahli s titánovými implantátmi.

Ako ste k tomu dostali vy?

Kedysi dávno ma zaujali techniky neviditeľných strojčekov na zuby, pre ktoré bola 3D tlač nosnou technológiou. V medicíne v súčasnosti napreduje niekoľko významných inovácií. Keby som to mal zhrnúť, za toto storočie máme minimálne tri-štyri inovatívne prúdy, ktoré zmenia paradigmu a ktorých význam si ešte celkom neuvedomujeme.

Napríklad dlho zaznávaná bola virtuálna realita, ľudia nevedeli, čo to vlastne je, aký to môže mať efekt pri výučbe, až kým neprišli pokémoni. Aj vďaka nim mnohí ľudia začali aspoň tušiť, o čo ide. Dovtedy sme neboli schopní im to vysvetliť. Pritom virtuálnu realitu možno využiť pri plánovaní liečby či edukácii pacienta.

Ďalšia veľká vec sú kryptomeny alebo lepšie povedané, blockchain. Technológia, ktorú si zatiaľ so zdravotníctvom nikto nespája a pritom môže od podstaty zmeniť eHealth. Možnosť editácie DNA cez CRISPR/Cas9 či blízke aplikácie AI nielen v liečbe, ale aj bádaní otvárajú pre ľudstvo novú éru, v ktorej sa môže zmeniť prakticky všetko.

Virtuálnu realitu aj 3D tlač ľudia pochopili, lebo vidia výsledky. Ale čo biotlač?

Mnohí vidia 3D plastové edukatívne modely pre pacientov alebo predoperačné modely a postupne začínajú chápať, že plast možno nahradiť aj inou hmotou, napríklad živou – s bunkami. Samozrejme, mnohé oblasti si počkajú na prvé úspešné aplikácie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
23. apríl 2024 16:24