StoryEditor

Ministerstvo je racionálne a pragmatické

31.03.2017, 00:00
Jednou z rezortných inštitúcií je aj Inštitút zdravotnej politiky Ministerstva zdravotníctva SR s 10 pracovníkmi. S jeho riaditeľom Martinom Smatanom sme hovorili o tom, čomu sa inštitút venuje

Na webovej stránke rezortu nie je o vašom Inštitúte zdravotnej politiky žiadna informácia, pripravuje sa... Na čo sa teda koncentruje činnosť inštitútu?

Inštitút založený v roku 2013 prešiel dvoma fázami, z nich druhá sa začala s nástupom súčasného ministra zdravotníctva.

Aj z názvu sa dá definovať, že inštitút sa venuje primárne strategickým zámerom zdravotnej politiky, našou úlohou je primárne podporovať strategické projekty ministerstva v zmysle servisu analýz a podkladových informácií, podobne ako Inštitút finančnej politiky ministerstva financií.

Naše informácie, materiály či dokumenty pomáhajú našim kolegom pri strategických rozhodnutiach. Z času na čas preberáme okrem analytickej aj exekutívnu časť.

Pochopil som dobre, že s nástupom Tomáša Druckera chytil inštitút „druhý dych“?

Nepochybne. Naskočili sme do vlaku tímu ľudí, ktorých cieľom je robiť veľké zmeny v prospech rezortu, čo je aj pre nás výzva.

Keď sa obzrieme do minulosti, vtedy bolo úlohou Inštitútu skôr vytvoriť stratégiu, kam sa má ministerstvo uberať. Išlo o tzv. Strategický zámer na roky 2013 až 2030, z ktorého vznikli ďalšie implementačné stratégie, ktoré sa ako projekty mali realizovať.

Nesústredila sa vtedy činnosť na využitie eurofondov v zdravotníctve, prípadne vyhlasovanie výziev?

Z implementačných stratégií vyplynuli aj projekty, ktoré sa financujú z eurofondov – napríklad centrá integrovanej zdravotnej starostlivosti, nová nemocnica a ďalšie iniciatívy, na ktoré sa vtedy Inštitút primárne sústredil.

Pred pár rokmi bola odborná verejnosť konfrontovaná s kadečím... Unitárny systém verejného zdravotného poistenia, centrá integrovanej starostlivosti, univerzitná nemocnica ako PPP projekt, aby sme spomenuli tie naj. Ak v nich mal vtedy Inštitút prsty, vie dnes povedať – pochybili sme, ale to bol jednoducho príkaz zhora?

Jedna štátna zdravotná poisťovňa nebola agendou nášho inštitútu. Dnes je však opäť aktuálna nová univerzitná nemocnica, ktorá bude v hlav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 08:54