StoryEditor

MUDr. Eva Kušíková: Vo vojne nie sú dobrí a zlí

11.05.2017, 00:00
Študovala a pracovala v Prahe. Od roku 2012 spolupracuje s Lekármi bez hraníc a zúčastnila sa už na troch misiách. V súčasnosti pôsobí na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny v Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici.

Prečo medicína?

Moji rodičia učili prírodovedné predmety, biológiu, chémiu, fyziku, takže od detstva ma veľmi bavili prírodné vedy.

Lekári bez hraníc boli prvýkrát v Bratislave. Čím sa snažili upútať alebo čo bolo cieľom akcie?

Cieľom tejto akcie bolo vyvolať záujem o našu prácu, predstaviť ju slovenskej verejnosti. Myslíme si, že by o nás Slováci mohli vedieť viac, lebo ešte asi nemali veľa možností stretnúť sa s našou činnosťou.

Ako ste sa dostali k Lekárom bez hraníc?

Síce som ich poznala, ale väčší záujem vo mne vzbudila prezentácia nášho kolegu ešte počas štúdia. Vrátil sa z jednej misie a v rámci menších diskusných programov na škole mal prezentáciu.

Vtedy ma zaujalo, čo na misii robil, tak som sa o Lekárov bez hraníc začala bližšie zaujímať.

Kde všade ste boli na misiách?

Dvakrát som bola v Afganistane a raz na Haiti.

Prvá misia – prvý šok, pamätáte si, čo vám úplne vyrazilo dych?

Všetko. Pristátie v Kábule. Cesta z kábulského letiska do ubytovne bola niečím absolútne novým a odvtedy to bolo každú hodinu niečo nové. V danej chvíli sa mi zdalo, že to je naozaj úplne iný svet.

Je možné po prihlásení vybrať si krajinu pôsobenia? Napríklad budem preferovať africké krajiny, alebo je to skôr stanovené?

Je to skôr to druhé. Prihlásim sa, že som ochotná, schopná ísť na misiu, a keď prejdem výberovým procesom, čím mám menšie požiadavky alebo obmedzenia, tým, samozrejme, lepšie.

Keď sa sústredíte na to, že chcete ísť iba do jednej danej krajiny, potom je otázna vaša motivácia, prečo vôbec chcete pracovať pre Lekárov bez hraníc. Čo vás vedie k tomu, že to máte takto úzko zadané.

Jednoznačne je vždy možné misiu odmietnuť, všetky misie sú absolútne dobrovoľné. Avšak ak odmietnete niekoľko misií za sebou, už je zasa otázne, prečo.

Samozrejme, môže mať na to úplne legitímne dôvody. No keď odmietnete viac misií za sebou, spolupráca je už oveľa obmedzenejšia alebo žiadna.

Kde sa absolvujú výberové konania?

To závisí od toho, odkiaľ pochádzate. Pre Čechov a Slovákov prihlášky spracúva česká kancelária v Prahe.

Záleží na tom, aký máte odbor, pretože pre nás zďaleka nepracujú iba lekári. Sú to aj iní nelekárski zdravotnícki pracovníci, zdravotné sestry, pôrodné asistentky, farmaceuti, psychológovia, aj veľa ľudí z nezdravotníckych profesií.

Musíte vypísať prihlášku, doložiť svoje vzdelanie, nejaké potvrdenia, diplomy a po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 02:47