StoryEditor

PhDr. Mária Ivanová: Malo by sa zmeniť myslenie na oddeleniach

21.05.2017, 00:00
Pôsobí v Nemocnici v Žiari nad Hronom ako námestníčka pre ošetrovateľstvo. Ako kandidátka na prezidentku Komory sestier neuspela. Uvedomuje si, že najskôr sa musia nastaviť kompetencie, potom personálne normatívy, a až potom sa môžu riešiť mzdy.

Povedzte nám niečo o sebe.

Narodila som sa v Žiari nad Hronom, v žiarskej nemocnici pracujem od ukončenia strednej školy v roku 1987. Do roku 2010 som bola stále zamestnancom žiarskej nemocnice, potom som zhruba do roku 2015 pôsobila na východe, kde som pracovala vo vranovskej a svidníckej nemocnici na pozícii námestníčky pre ošetrovateľstvo.

Neskôr som sa presunula do Košíc na pozíciu manažérky pre ošetrovateľstvo. Keď bola možnosť vrátiť sa späť do Žiaru, tak som ju využila a vrátila som sa na pozíciu námestníčky pre ošetrovateľstvo.

Môžete porovnať súkromný sektor a štátny, resp. VÚC?

Neviem to porovnať, pretože keď sme spadali pod VÚC, tak som pracovala ako sestra pri lôžku a po prechode do súkromnej sféry som išla na pozíciu námestníčky, čo je úplne iný pohľad.

Museli sme sa začať správať ekonomicky. Čo sa mi nezdalo ako zlé rozhodnutie, pretože aj v zdravotníctve sa musí šetriť, pokiaľ si na seba nezarobíme.

To nie je častý pohľad zdravotníka...

Nie som typický zdravotník, pretože to beriem tak, ako aj doma. Dostanem výplatu a musím z nej vyžiť.

To isté je aj v nemocnici, keďže nám platia zdravotné poisťovne, my si musíme niečo na seba zarobiť, nemôžeme žiť na dlh, lebo asi nikto nežije na dlh, resp. tí ktorí žijú, majú problém.

Pred rokom zdravotné sestry podávali výpovede, zapojili ste sa?

Nie, nezapojili. Dôvodom bolo isté zvýšenie miezd, ale aj skutočnosť, že sme reálne zažili zatvorenie dvoch oddelení, ktoré súviselo so znižovaním počtu zamestnancov.

Už dlhšie sa rozpráva o znižovaní počtu akútnych lôžok, a ak by dali výpovede sestry zo súkromných zariadení, určite by to nebolo v ich prospech. A naše sestry si to uvedomovali.

Prieskum sestier – tri sféry nespokojnosti. Prvou sú mzdy. Ako je to u vás?

Od roku 2015 sme sestrám dvakrát zvýšili mzdy, preplácame im nadčasy, ale zistili sme, že ich spokojnosť sa tým nezvýšila. Nie je to totiž len o mzdách, ale aj o pracovných podmienkach a kompetenciách.

V systéme máme sestry, certifikované sestry a sestry so špecializáciou. K tomu majú príslušné mzdy v zmysle legislatívy, ale zároveň v zmysle legislatívy vykonávajú na jednotlivých pracoviskách všetky rovnaké činnosti.

Sestra je zodpovedná nielen za komplexnú ošetrovateľskú starostlivosť poskytovanú metódou ošetrovateľského procesu, ale aj za základné ošetrovateľské výkony a základnú starostlivosť o pacienta aj prostredie.

MZ chcelo zdravotníckymi asist...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 12:08