StoryEditor

Často chodíme resuscitovať mŕtvych

14.07.2017, 00:00
Má dlhoročné odborné skúsenosti zo ZZS, od roku 2011 pôsobí v ZZS ZaMED. Ako negatívum vníma odchod kvalitných lekárov zo záchraniek do nemocníc, kde majú garantované minimálne mzdy

Ako ste sa dostali k záchrankám?

Do záchrannej zdravotnej služby ZaMED som prišiel pred siedmimi rokmi, v roku 2010, ako krízový manažér. Na jednej strane som našiel organizáciu, ktorej chýbalo jasné smerovanie a zavedené profesionálne manažérske postupy.

Na druhej strane som našiel organizáciu, v ktorej bolo, a dodnes je, veľké množstvo vzdelaných, skúsených a motivovaných profesionálov, zapálených ľudí, ktorí majú chuť pomáhať ľudom v núdzi. Spoločne s našimi lekármi a záchranármi sme postupne prehodnocovali všetky zaužívané postupy, používané sanitné vozidlá, zdravotnícke prístroje a liekové vybavenie.

Snažili sme sa budovať záchranku, ktorá bude porovnateľná s ktoroukoľvek záchrankou vo vyspelom svete. Postupne sme si naším úsilím a výsledkami získali uznanie aj ďalších organizácií v zdravotníctve, ktoré sa potom k nám pridali a nadviazali sme úspešnú spoluprácu.

Napríklad?

Už takmer tri roky máme unikátnu spoluprácu s nemocnicou v Komárne pri manažmente pacientov s náhlou cievnou mozgovou príhodou. Vďaka redizajnovaniu celého procesu prednemocničnej zdravotnej starostlivosti má dnes Nemocnica Komárno najlepšie výsledky na Slovensku pri liečbe pacientov s náhlou CMP.

Nemocnica bola ocenená aj platinovou medailou the European Stroke Organisation.

Nadviazali sme tiež spoluprácu s Kardiocentrom v Nitre, keď sme pred tromi rokmi ako prvá záchranka na Slovensku začali riešiť telemetrický prenos EKG záznamu do kardiocentra z každej našej sanitky.

V praxi to znamená, že keď máme v teréne pacienta s podozrením na infarkt, pri ktorom zvažujeme, že s ním pôjdeme priamo do kardiocentra, a nie do najbližšej nemocnice, tak zašleme EKG záznam pacienta do kardiocentra, kde lekári najprv vyhodnotia, či daný pacient naozaj patrí na ich operačný stôl, a následne sa lekári môžu pripravovať na invazívny zákrok, kým my ešte len pacienta vezieme.

Ako vyzerá záchranná zdravotná služba na Slovensku?

Na Slovensku funguje Operačné stredisko ZZS, je to štátna organizácia, prijíma hovory na linku 155 a následne vysiela k pacientom jednotlivé posádky. Na Slovensku máme 280 posádok, z toho 7 je vrtuľníkových, zvyšné sú rozdelené medzi posádky RLP a RZP. RLP sú tzv. lekárske, kde sú traja členovia – vodič, záchranár a lekár, a RZP sú posádky, kde je vodič a záchranár alebo dvaja záchranári.

Záchranárskych je zhruba dvakrát toľko ako lekárskych. Spomínaných 280 bodov záchraniek je presne definovaných v zákone, kde sa nachádzajú, kde je aký typ záchranky. Každých 6 rokov sa realizuje výberové konanie, do ktorého sa môže prihlásiť ktorýkoľvek poskytovateľ, so záujmom v danom bode podľa presných vymedzených kritérií a presne stanovených zákonných predpokladov poskytovať 6 rokov zá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 09:47