StoryEditor

Keď som si vybral rádiológiu, stavil som na správnu kartu

29.11.2017, 23:00
Za prísnych bezpečnostných opatrení lekári aplikovali prvým dvom pacientom mikroskopické rádioaktívne častice, ktoré cielene zničia nádor pečene bez toho, aby poškodili okolité orgány. To všetko ako prví na Slovensku. Stojí za tým MUDr. Stanislav Okapec, primár Oddelenia rádiológie vo FNsP F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici

Ste primárom rádiológie. Prečo práve rádiológia? Čím vás oslovila?

Vždy ma zaujímal technický pokrok. Keď som si vybral rádiológiu ako medicínsky odbor, stavil som na správnu kartu. Rádiológia patrí k odborom, kde sa udial najväčší technický pokrok.

Ak by ste mohli porovnať rádiológiu v začiatkoch a jej súčasné možnosti, ide o veľký skok?

Rádiológia v porovnaní s ostatnými klinickými odbormi od 70. rokov minulého storočia prešla obrovskou zmenou. Technický pokrok umožnil zavedenie nových diagnostických metód, ako sú ultrasonografia, počítačová tomografia, magnetická rezonancia, subtrakčná angiografia a ďalšie. V súčasnosti na moderných prístrojoch s kvalitným softvérom rádiológ dokáže niekoľkými klikmi myšou znázorniť cievne zásobenie mozgu, brušné orgány, pľúca atď.

Súbežne s rozvojom zobrazovacej techniky sa od 60. rokov minulého storočia začala formovať éra intervenčnej rádiológie, otcom ktorej bol Dr. Charles T. Dotter. Ako prvý vykonal perkutánnu dilatáciu zúženej femorálnej artérie, ktorá spôsobovala bolestivú ischémiu, a zachránil nohu pred amputáciou.

Postupne sa katétrovým prístupom začala vykonávať liečba na rôznych orgánoch, rozširovanie zúžených alebo uzavretých ciev, embolizácia vydutí mozgových artérií, embolizácia tumorov a mnoho ďalších zákrokov. Dnes prakticky neexistuje medicínska disciplína, ktorá by nesiahala po výdobytkoch ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:41