StoryEditor

Ivan Vulev: Je to komická, ale zároveň aj tragická realita zdravotníctva

18.02.2018, 23:00
MUDr. Ivan Vulev, PhD., MPH, je jedným z najlepších intervenčných rádiológov a mnohí ho označujú za kapacitu európskeho formátu. Jeho minuloročný odchod z Národného ústavu srdcových a cievnych ochorení vyvolal vášne, ktoré dodnes neutíchajú.

Zdá sa, že ani takmer po štyroch mesiacoch od vášho odchodu z NÚSCH sa situácia neupokojila, naopak, eskaluje. Vyzerá to, že váš odchod dnes ťažko znáša neurochirurgická klinika Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Samozrejme, to sa dalo čakať. Je to však ich slobodné rozhodnutie, my ponúkame spoluprácu pre pacienta na neporovnateľnej úrovni a nevidíme žiadny racionálny dôvod, prečo spolupráca nefunguje. Tím je ten istý a materiálovo-technické a klinické zázemie neporovnateľné. Takže sa ťažko odpovedá na to, prečo má vlastne prednosta neurochirurgickej kliniky UNB problém so spoluprácou.

V médiách sa objavila zápisnica, v ktorej sa mal riaditeľ UNB vyjadriť, že je neprípustné, aby UNB o takéto veľmi dôležité výkony, teda rádiologické intervenčné výkony, najmä mozgové aneuryzmy, prišla. Údajne existuje zákaz posielania pacientov k vám.

Nejde len o mozgové aneuryzmy, ale napríklad aj o ischemické cievne mozgové príhody. Realita je však taká, že s materiálovo-technickým zabezpečením a klinickým zázemím na vykonávanie neurointervencií sa nášmu zariadeniu aktuálne nie že nevyrovná, ale nepribližuje ani jedno intervenčné pracovisko u nás. Pritom súčasný endovaskulárny tím napríklad ako prvý u nás vykonal a v roku 2013 následne uviedol nepretržitú 24/7 prevádzku, a tak postupne zaviedol do praxe na Slovensku mechanickú stent-trombektómiu akútnej ischemickej cievnej mozgovej príhody. Za obdobie piatich rokov v nepretržitej prevádzke, bez potrebného lôžkového a neurologického zázemia a aj pre pacientov UNB, vykon...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 14:04