StoryEditor

Keď lekárovi nejde v prvom rade o pacienta, vždy sa mu to vypomstí

04.04.2018, 00:00
V posledných mesiacoch rezonuje na verejnosti problém posielania či neposielania pacientov s mozgovými aneuryzmami z Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) do súkromného centra. Prednosta Neurochirurgickej kliniky LF UK a UNB Doc. MUDr. Andrej Šteňo, PhD., MPH vysvetľuje dôvody, prečo dávajú prednosť Národnému ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH).

Aká je momentálne situácia na vašej klinike, najmä v prípade rádiologických intervenčných výkonov po odchode rádiologického tímu z NÚSCH?

V NÚSCH momentálne pôsobí nový tím lekárov vykonávajúcich intervenčné endovaskulárne zákroky na viacerých cievach v tele. Okrem týchto lekárov zazmluvnil ústav dvoch špecialistov na riešenie mozgových aneuryziem, ktoré sa nás ako neurochirurgov dotýkajú najviac, a to vynikajúcich odborníkov doc. MUDr. Kamila Zeleňáka, PhD., FCIRSE, prednostu Rádiologickej kliniky UN Martin, a MUDr. Stanislava Okapca, primára z Fakultnej nemocnice F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Momentálne sa techniky endovaskulárnej liečby mozgových aneuryziem učia aj zamestnanci NÚSCH, ako aj UNB, konkrétne MUDr. Petr Vařejka, PhD., a MUDr. Vladimír Javorka, PhD., ale aj ďalší. Všetci zaškoľujúci sa lekári už majú dlhoročné skúsenosti aj s endovaskulárnou liečbou cievnych mozgových príhod, a teda sú zvyknutí robiť výkony vnútri mozgových tepien.

MUDr. Okapec a doc. MUDr. Zeleňák sú však len externí spolupracovníci.

Áno, sú externí, podľa mojich informácií z NÚSCH sú riadne zazmluvnení.

Ako často chodievajú do Bratislavy? Podľa dohody, podľa počtu pacientov alebo podľa potreby?

Jednak prichádzajú vykonávať plánované zákroky, a to až na výnimky každý týždeň, ale, samozrejme, v prípade potreby prichádzajú aj urgentne, majú rozdelenú 24 hodín 7 dní v týždni príslužbu na telefóne. Ak nastane urgentná situácia, napríklad ak je k nám na neurochirurgickú kliniku prijatý pacient s prasknutou aneuryzmou, u ktorého neindikujeme vzhľadom na anatomické a iné aspekty neurochirurgickú liečbu, ale, naopak, indikujeme liečbu endovaskulárnu, zavoláme kontaktnú osobu, čo je v prípade NÚSCH doc. MUDr. Juraj Maďarič, PhD. Ten urgentne zabezpečí príchod odborníka, ktorý výkon zrealizuje, a to v súlade s časovým oknom stanoveným európskymi guidelinami definovanými Európskou organizáciou pre cievne mozgové príhody (European Stroke Organization – ESO).

Ale čo v prípade akútnych prasknutých aneuryziem, keď dôjde už k zakrvácaniu, kde by mal byť zákrok spravený do 6 až 12 hodín?

Kde sa hovorí o 6 až 12 hodinách?

Čítala som to v jednom odbornom článku.

Nestačí si prečítať jeden článok. Článkov o liečbe aneuryziem je veľké množstvo. Ľudia si často laicky predstavujú, že mozgová aneuryzma po prasknutí stále krváca. To nie je pravda. Krv počas pár sekúnd vyplní okolité priestory, najčastejšie tzv. subarachnoidálne priestory, a krv...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 14:02