StoryEditor

Hranica medzi nelegálnym a legálnym reťazcom je niekedy veľmi tenká

04.03.2019, 23:00
Na čom je založený nový systém overovania liekov, prečo sa tento systém zaviedol a o tom, či sa aj na Slovensku vyskytujú falošné lieky, hovorí riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv PharmDr. Zuzana Baťová, PhD.

Často sa hovorí o potrebe prilákať do štátneho sektora ľudí zo súkromnej sféry. Aké by mali byť pravidlá pri takejto zmene zamestnania, teda zo súkromnej sféry do štátnej, aby bola dodržaná nezávislosť a nezaujatosť danej osoby?

Je žiaduce, aby experti, a aj zo súkromnej sféry, mali možnosť podieľať sa na hodnotení liekov a na prijímaní rozhodnutí. Z môjho pohľadu nie je škandál, že má niekto konflikt záujmov, problém je, keď nie je zverejnený a transparentne deklarovaný. Toto je téma, ktorou nežijeme len na Slovensku, ale žije ňou celá Európa. Všetky liekové agentúry vrátane ŠÚKL či Európskej liekovej agentúry (EMA) majú prijatý a vypracovaný štandardný postup, ako tieto situácie riešiť. To znamená, keď k nám nastúpi nový zamestnanec, vypĺňa tzv. vyhlásenie o konflikte záujmov.

Vypĺňa ho u nás na národnej úrovni a v prípade, že sa zúčastňuje na rokovaniach v EMA, tak ho vypĺňa ešte aj pre EMA. Proces vyplnenia vyhlásenia o konflikte záujmov je štandardizovaný. Keď je vyhlásenie správne vyplnené a človek tam prizná, kde pracoval, na akej pozícii, aké mal alebo má záujmy vo farmaceutických spoločnostiach, pridelí sa úroveň rizika, na základe ktorej sa potom pracuje ďalej. Napríklad na webovej stránke EMA je zoznam expertov a k nim je priložený ich životopis a vyhlásenie o konflikte záujmov, kde je hneď aj vyhodnotené, či daný expert má priamy alebo nepriamy konflikt záujmov.

Ako to potom funguje v praxi?

Pred konkrétnym rokovaním sa vždy overuje, kto a aký má konflikt záujmov, a následne sa prijmú opatrenia. Najtvrdšie opatrenie pri vysokom konflikte záujmov je vylúčenie z rokovania. Dotyčný nemá právo zúčastňovať sa ani na diskusii a nemá ani právo hlasovať a rozhodovať. Keď je konflikt záujmov miernejší, môže napríklad diskutovať, ale nemôže rozhodovať. Je to odstupňované podľa úrovne rizika. V EMA nebol tento proces nikdy napadnutý, ani farmaceutickým priemyslom, ani pacientmi, ani Európskou komisiou. V ŠÚKL sme proces vyhodnocovania konfliktu záujmov prebrali a tiež sme naň auditovaní Európskou komisiou....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 08:34