StoryEditor

Chceli by sme sa priblížiť k percentám, ktoré majú krajiny západnej Európy

13.01.2020, 23:00
Už o pár mesiacov sa Detské kardiocentrum bude sťahovať do nových priestorov, ktoré sa budovali viac ako desať rokov. Okrem toho kardiochirurgia spúšťa nový projekt. Viac o ňom porozprával jej primár MUDr. Matej Nosáľ.

O pár týždňov by ste sa mali sťahovať do nových priestorov DKC. Tešíte sa?

Veľmi sa tešíme, už teraz vieme, že to bude lepšie.

Počula som, že niektoré priestory v novej nemocnici sú vraj veľmi malé, dokonca menšie, ako máte v súčasnej budove.

Počuli ste správne, čakali nás nejaké „prekvapenia“. Dôležité však pre nás je, že máme dve operačky, doteraz sme mali len jednu, často sme museli modifikovať program, nemohli sme robiť dva náročnejšie zákroky, teraz už budeme môcť. Z operačiek tiež máme výhľad von, čo je pri dlhých operáciách, najmä v zimnom období, dosť podstatné, a to sú pre nás najdôležitejšie priestory. Samotné kardiochirurgické oddelenie je tiež urobené dobre. Pacienti budú môcť byť v izbe s rodičmi a zmestí sa ich dosť.

Čo sa týka spomínaných malých priestorov, ušetrilo sa na niektorých lekárskych izbách, vlastne to nie sú izby, ale skôr chodbičky. Aj stavebníci nám vyčítajú, prečo sme si to predtým nepozreli. Projekt sa však robil, resp. stál mnoho rokov. A keď sme si to na výkresoch my laici pozerali, mysleli sme si, že to bude dostačujúce, nebol čas pýtať sa na rozmery každej miestnosti. Riešili sme to len pri operačkách, pri lekárskych izbách nie. Takže teraz sa hľadajú riešenia. Nakoniec sa však všetko utrasie.

Kedy by ste sa mali sťahovať?

Začiatkom budúceho roka, niekedy v prvých mesiacoch. Kolaudácia by mala byť v dohľadnom čase, v priebehu novembra. Dúfame, že to bude čím skôr.

Koľko budete mať na vašej klinike lôžok?

Na kardiochirurgii budeme mať päť izieb pre malých pacientov, jedna bude dvojitá, celkovo bude miesto pre šesť pacientov. A pre veľkých pacientov budú štyri izby, čo pokrýva naše potreby.

Je to viac alebo menej, ako máte teraz?

Je to viac a s väčším komfortom. Vo všetkých izbách budú môcť byť s pacientom aj rodičia.

V rámci vášho kardiochirurgického oddelenia aj nadácie Šťastné srdcia, ktorá pri ňom funguje, rozbiehate projekt prenatálnej diagnostiky. O čo presne ide?

Na základe analýzy, ktorú sme si spravili z dostupných dát z dvoch prenatálnych pracovísk v Bratislave (jedno v Detskom kardiocentre a jedno na súkromnej klinike), sme zistili, že záchytnosť v...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:49