StoryEditor

So špecialistami by sme mali byť rovnocenní partneri

28.01.2020, 23:00
Z interného oddelenia v nemocnici odišla do primárnej sféry. Nová hlavná odborníčka pre všeobecné lekárstvo MUDr. Adriana Šimková, PhD. si na ambulancii pochvaľuje najmä slobodu.

Ste treťou hlavnou odborníčkou MZ pre všeobecné lekárstvo za posledné dva roky. Je táto funkcia taká „horúca“?

Funkcia hlavnej odborníčky pre všeobecného lekárstvo má svoje špecifiká – je nás zo všetkých odborností najviac, a teda aj usmerniť a skoordinovať celý systém primárnej sféry je náročné. Je ľahké rozprávať sa niekde za dverami alebo medzi kolegami, ale rokovať a presadiť veci ako také a najmä dostať ich aj do legislatívnej podoby je niečo úplne iné.

Vo funkcii ste od septembra. Na čo ste sa prioritne zamerali?

Asi najvážnejší problém, ktorý momentálne riešime, sú pokuty pre všeobecných lekárov (VL) za to, že predpísali lieky odporučené špecialistami, ktorí však nedodržali indikačné obmedzenia. Súčasná legislatíva je v tomto veľmi nejednoznačná. Na jednej strane vraví, že za indikácie, dávkovanie, sledovanie interakcií atď. zodpovedá predpisujúci lekár, na druhej strane však za recept zodpovedá ten, kto ho vystaví, teda v tomto prípade VL.

Ak by sa však v tomto trende pokračovalo, VL by museli pri tejto tzv. delegovanej preskripcii zakaždým kontrolovať, či lekár špecialista (a špecializácií sú desiatky) neurobil vo svojom odporučení chybu. Je nemysliteľné, aby niečo také VL, ktorý napríklad v sezóne chrípkových ochorení ošetrí denne viac ako 100 pacientov, robil. Kde má na to zobrať čas a kapacity? Podľa mňa je celý tento systém prežitkom z minulosti. Nechápem, prečo by všeobecní lekári mali ešte aj dnes takúto službu vykonávať.

Ako sa to dá riešiť?

Od minulého roku musia byť povinne všetci lekári pripojení na ezdravie a každý z nich môže predpisovať elektronický recept. Špecialistovi trvá predpísanie receptu predsa rovnako dlho ako VL. V elektronickej forme môže vyznačiť, ako dlho recept platí, koľkokrát si ho môže prísť pacient vyzdvihnúť a pod. Špecialisti dôvodia, že delegovanie receptov na „obvoďáka“ im šetrí čas a na opakovanú preskripciu nemajú kapacity.

Prepáčte, ale nech sa prídu pozrieť do ambulancie všeobecného lekára, kde často čaká na ošetrenie aj 30 pacientov a lekár aj sestra sa počas ordinačných hodín nezastavia ani na sekundu. Okrem atestácie zo všeobecného lekárstva mám aj atestáciu z internej medicíny, takže viem veľmi dobre porovnať náročnosť oboch špecializácií a verte mi, že „všeobecniari“ to veru v ambulancii nemajú o nič ľahšie ako špecialisti, skôr naopak. A navyše si svoju prácu nemôžu prakticky vôbec plánovať, v „sezóne“ sú pacientmi priam zavalení, pracujú stále vo veľkom časovom strese.

S akými ambíciami ste teda nastúpili do funkcie?

Chcela by som, aby sa zmenil obraz o všeobecnom lekárovi, ktorý má ešte stále veľká časť laickej aj odbornej verejnosti o ňom zakorenený, teda že je to akýsi distribútor pacientov k ďalším odborníkom a sám si vie poradiť len s minimom ochorení, aj to len s tými najjednoduchšími. V zahraničí je všeobecný lekár rov...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 12:47