StoryEditor

MUDr. IMRICH MATUŠKA: Systém platieb za výkony by sa mal zmeniť

06.03.2013, 23:00
O štátnych nemocniciach sa traduje, že vytvárajú len dlhy. Každý mesiac sa ich dlh zvýši primerne o 7 až 8 mil. eur. Aj o tom sme hovorili s riaditeľom Fakultnej nemocnice s poliklinikou Nové Zámky MUDr. Imrichom Matuškom.

Aká je aktuálna hospodárska situácia vašej nemocnice, dlhy dodávateľom liekov a zdravotníckych pomôcok, energií, vodárňam a Sociálnej poisťovni?

Hospodárenie sme vlani skončili so stratou 2 991 000 eur. Rok 2011 bez oddlženia a započítania nenávratnej pôžičky z roku 2009 sme skončili so stratou 3 302 000 eur. To znamená, že sa nám podarilo zlepšiť hospodársky výsledok a znížiť stratu o viac ako 10 percent. Za lieky a špeciálny zdravotnícky materiál máme ku koncu minulého roku vykázané záväzky vo výške 2 700 000 eur. Platby za energie, vodu, ale aj odvody do Sociálnej poisťovne platíme v plnej výške.

V čom vidíte príčiny stáleho zadlžovania štátnych nemocníc, je hlavným či najdôležitejším dôvodom údajne či skutočne neodstatočná platba od zdravotných poisťovní?

Áno.

Pomáhalo aj vašej nemocnici pravidelné oddlžovanie prostredníctvom Veritela, či (ne)návratnej finančnej pomoci?

V roku 2005 bola naša nemocnica oddĺžená cez spoločnosť Veriteľ sumou 665 000 Sk, čo je 21 742 000 eur. Pred dvoma rokmi sme na oddĺženie dostali finančnú čiastku 2 013 993 eur. Tieto prostriedky boli použité na úhrady faktúr podľa dohôd, spísaných s dodávateľmi, ktorí podpísali Memorandum.

V roku 2011 odlžovala vláda Ivety Radičovej nemocnice, ktoré chcela následne transformovať na akciové spoločnosti, čo bol a stále je recept pravice na dlhy. Vtedajšia opozícia, dnes vládnuca strana tvrdila, že dnes by už v konkurze čo v rukách Penty...

Ekonomický vývoj nemocníc v minulom roku potvrdzuje, že by sa tak skutočne stalo.

Ako prebieha reštrukturalizácia v novozámockej nemocnici?

So zdravotnými poisťovňami sa snažíme dosiahnuť úpravu cien za ukončenú hospitalizáciu na úroveň skutočných nákladov jednotlivých oddelení, chceme dosiahnuť zazmluvnenie kategorizovaného zoznamu osobitne hradeného špeciálneho zdravotníckeho materiálu so všetkými poisťovňami v rozsahu, stanovenom ministerstvom zdravotníctva. Chceme dosiahnuť úpravu limitov tak, aby pokrývali skutočné výkony, ktoré sú potrebné pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti – CT, SVaLZ, zvlášť hradený špeciálny zdravotnícky materiál. V rámci racionalizačných opatrení sme realizovali projekt evidencia spotreby...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 19:03