StoryEditor

Ambulantní lekári ani pacienti nemali čas pripraviť sa na zmeny

20.01.2022, 17:25
Nové pravidlá v delegovanej preskripcii neboli s nami vopred konzultované, hovorí MUDr. Eva Žákovičová, členka Správnej rady Zväzu ambulantných poskytovateľov za segment špecializovanej ambulantnej starostlivosti.

„Problém vidíme v spôsobe, akým k zmene došlo, bez toho, aby bola oslovená druhá strana, a táto zmena nie je vykonateľná zo dňa na deň bez toho, aby nenastali problémy, ktoré môžu znížiť zdravotnú dostupnosť,“ vysvetľuje v rozhovore MUDr. Eva Žákovičová, PhD.

Lekári sa, podľa nej, obávajú zhoršenia dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacientov, hlavne starších, polymorbídnych, ktorí sú sledovaní vo viacerých špecializovaných ambulanciách.

Preto Zväz ambulantných poskytovateľov žiada zavedenie prechodného implementačného obdobia minimálne do 30. júna 2022.

Podľa legislatívy platnej od januára nemôžu všeobecní lekári pre dospelých a všeobecní lekári pre deti a dorast predpisovať lieky na odporúčanie lekára špecialistu. Išlo o poslanecký pozmeňujúci návrh, podaný v decembri v parlamente. Bol vopred prerokovaný so Zväzom ambulantných poskytovateľov? Kedy ste sa dozvedeli o tejto zmene?

O zmene sme sa dozvedeli hneď po Novom roku, keď bola novela zákona 362/2011 uvedená do praxe. Ambulantní lekári ani pacienti neboli dopredu informovaní, čiže sme sa nemohli včas pripraviť. Udialo sa to zo dňa na deň. Pokiaľ mi je známe, tento pozmeňujúci zákon nebol dopredu pripomienkovaný so stavovskými organizáciami združujúcimi poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti (ŠAS), teda aspoň určite nie so ZAP.

Je to z vášho pohľadu štandardný proces, keď sa o špecializovanej ambulantnej starostlivosti rozhoduje bez jej účasti?

Bolo to o nás bez nás. Nikto sa neobrátil na druhú stranu. Čo nás však mrzí viac, je to, že nebolo stanovené ani žiadne prechodné obdobie, počas ktorého by sme sa vedeli na tieto zmeny pripraviť, informovať pacientov.

Rovnako by na zmenu pacientov včas upozornili aj praktickí lekári, aby boli pripravení, že od istého obdobia budú musieť ohľadne preskripcie navštíviť svojich špecialistov. Myslím si, že hlavne u starších a polymorbídnych pacientov to môže byť problém, keď im...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2022-01-20 16:32:33 - Feat.: - Title: Prijatá legislatíva prináša zbytočný konflikt pre všetkých, hlavne pre pacientov 02 - Modified: 2022-01-09 07:15:46 - Feat.: - Title: Kto si chce udrieť do červenej uniformy, šliape po všetkom ľudskom a aj po tom, s čím sa už naozaj zahrávať nemá 03 - Modified: 2022-01-04 07:12:52 - Feat.: - Title: Tajomstvo autizmu majú pomôcť odhaliť geneticky upravené myši 04 - Modified: 2021-12-30 07:43:26 - Feat.: - Title: Dekani lekárskych fakúlt: Krst ohňom absolvovali aj naši študenti. Od počiatku pandémie boli v prvej línii 05 - Modified: 2021-12-17 17:21:18 - Feat.: - Title: V Bratislave zaznamenali zvýšený počet pacientov s pediatrickým zápalovým multisystémovým syndrómom
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 08:35