StoryEditor

Lekárka Bendová: Ocenenie som nedostala za komentáre na sociálnych sieťach

18.12.2021, 11:00
Dôvera medzi pacientom a lekárom nemôže byť založená len na empatii, treba odborne argumentovať, hovorí MUDr. Jana Bendová.

Všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Jana Bendová, PhD., MPH, MBA, z ambulancie vo Veľkom Bieli patrí k pionierom zavádzania elektronického zdravotníctva do praxe, venuje sa vzdelávaniu verejnosti a osvete v oblasti zdravého životného štýlu. Na komunikáciu s pacientmi využíva nielen email, ale aj sociálnu sieť a svoju webstránku. Je iniciátorkou medzinárodného hnutia Vyberaj rozumne (Choosing wisely) na Slovensku, ktoré je zamerané na šírenie osvety o nadmernej a zbytočnej diagnostike a liečbe vo všeobecnom lekárstve s cieľom orientovať medicínu na pacienta, nie na diagnózy. Asociácia na ochranu práv pacientov SR ju tento rok navrhla na ocenenie Môj lekár. 

Ocenenie som nedostala za komentáre na sociálnych sieťach, ale za každodennú prácu, hovorí MUDr. Jana Bendová.

Čím vás oslovila iniciatíva Choosing wisely?

Inšpirovala ma profesorka Ivica Lazúrová, ktorá tento projekt na základe zahraničných skúseností spustila za Slovenskú internistickú spoločnosť ako prvú odbornú spoločnosť na Slovensku. Už vtedy ma tento projekt oslovil. Na zahraničných konferenciách som s úžasom počúvala prednášky o tzv. kvartérnej prevencii, čo je prevencia nadmernej diagnostiky a nadmernej liečby. Na našej konferencii vystúpila profesorka Iona Heath z Veľkej Británie, ktorá prednášala presne na túto tému. Jej prednáška sa volala tak trochu provokatívne – Umenie ničnerobenia, a bolo to práve o tom, že niekedy lekár veľa urobí tým, keď počká, neponáhľa sa a nenaordinuje pacientovi priveľa vyšetrení, priveľa liečby, pretože tým môže aj uškodiť. A základné pravidlo v medicíne je Primum non nocere, čiže V prvom rade neuškodiť. Už vtedy som sa zamýšľala, čo sa tým myslí. V poslednom období sa totiž veľmi presadzuje defenzívna medicína – aby sa pacient nesťažoval, aby bol lekár krytý, že urobil všetko.

Často nájdeme drobnosti, napríklad zvýšenú laboratórnu hodnotu, ktorej sa chytíme a nesústredíme sa na problém, ktorý pacient naozaj má, a jedna zvýšená hodnota s tým vôbec nemusí súvisieť.

Nemali by to nastaviť štandardné postupy?

Samozrejme, pripravujú sa štandardné diagnostické a terapeutické postupy, ktoré nám hovoria, čo máme robiť. No nikto nám nepovie, čo nemáme robiť. Štandardy nehovoria o tom, čo je v medicíne nadbytočné a nepotrebné. Iniciatívu Choosing wisely považujem za vhodný doplnok štandardných postupov. Samotní lekári sme si na rovinu povedali, čo bežne robíme, ale nemáme na t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
17. apríl 2024 14:09