StoryEditor

Analytik: Už ani zdravotníci z Ukrajiny nemajú mnoho dôvodov, prečo by chceli prísť pracovať na Slovensko

10.12.2021, 09:00
Autor:
šijšij
Analytik INESS Martin Vlachynsky hovorí o tom, či sme sa poučili z druhej vlny pandémie a pripravili sa lepšie na tú tretiu. Aké problémy odhalila pandémia?

Tretia vlna je v plnom prúde. Pripravili sme sa na ňu lepšie ako na tú druhú?

Tretiu vlnu zažívame teraz a je to dokonalé déjà vu. Jediný rozdiel medzi druhou a treťou vlnou je, že sme aktualizovali protokoly, podľa ktorých sa postupuje pri liečbe infikovaných. Oproti druhej vlne je liečba pacientov lepšia a infikovaných aspoň teoreticky neliečime až po tom, čo začnú mať problémy s dýchaním. Inú pozitívnu zmenu však neregistrujem.

Ako je to možné, keď množstvo analytikov, zdravotníkov, vedcov aj politikov bilo na poplach, že tretia vlna udrie masívne?

Chýbali zdroje. Pripraviť sa dá tým, že spravíš efektívne opatrenia na spomalenie šírenia. Otázka však znie – aké opatrenia by sme na spomalenie šírenia covidu mali spraviť? Rýchlejšie pristúpiť k zavádzaniu lockdownov?

Možno k selektívnym lockdownom.

Ultratvrdým „čínskym“ lockdownom sa dá len kúpiť čas. Sme momentálne vo fáze, keď sme ľuďom hovorili, že vakcína je sloboda, a nechuť ľudí nechať sa obmedzovať vzrástla. Druhou možnosťou je zvýšiť kapacity nemocníc, to sa však omnoho ľahšie hovorí ako realizuje.

Mali by sme zvýšiť prístrojovú alebo personálnu kapacitu nemocníc?

Celý problém je o personále. Pľúcnych ventilácií je na trhu dosť oproti roku 2020. Jednou z možností, ako posilniť ľudské kapacity, bolo vytvoriť možnosť, aby v prípade núdze prišiel na Slovensko na pomoc zahraničný zdravotnícky personál, ale ani situácia v ostatných krajinách nie je ružová. Počas minulej vlny nám prišli pomôcť rumunskí lekári, no situácia v Rumunsku je ešte horšia ako u nás. Iná alternatíva bolo osloviť krajiny z tretieho sveta, aby nám prišli pomôcť, čo je však u nás tabu.

Nie je táto nevôľa prijímať zdravotníkov z krajín tretieho sveta ekonomicky iracionálna? I bezpečnostná rada štátu upozornila na to, že nám pre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2021-10-19 21:26:51 - Feat.: 0 - Title: Okrúhly stôl zdravotníctva: Matovičov rozpočet môže priniesť kolaps 02 - Modified: 2021-11-12 13:05:25 - Feat.: 0 - Title: Medicínsky riaditeľ Nemocnice Bory: Ak by niektorá poisťovňa Bory odmietla, nedávalo by to logiku
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/rozhovory, menuAlias = rozhovory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 00:43