StoryEditor

Cesta za zdravým a krásnym telom

05.03.2021, 09:30
Letná sezóna sa nezadržateľne blíži a s ňou aj postupné odhadzovanie vrstiev oblečenia. Tento rok síce nie je jasné, či budeme môcť cestovať za teplom a morom do zahraničia, no do plaviek a letného oblečenia si môžete urobiť formu aj tak. S malou pomocou doplnkov stravy sa už nebudete odhalených častí tela báť.

Na získanie skvelej fyzickej formy nepotrebujete žiadne zázračné tabletky na chudnutie, stačí vám len odhodlanie, pevná vôľa a dostatok času, preto by ste to nemali unáhliť. Musíte si uvedomiť, že vypracované telá sa tvoria v kuchyni, počas tvrdých tréningov a aj cez čas určený na regeneráciu. Ak môžete sami pred sebou úprimne povedať, že tieto tri faktory máte zvládnuté, môžete sa zamerať na záležitosti, ktoré vám na ceste za úspechom pomôžu. Ide najmä o doplnky stravy, ktoré by síce v žiadnom prípade nemali nahradzovať pestrý, zdravý a vyvážený jedálniček, ale môžete ich zaradiť do svojej dennej rutiny.

Pomoc pri redukcii hmotnosti

Na trhu sú veľmi obľúbené spaľovače tuku, ktoré však môžu byť skvelým sluhom, ale naozaj zlým pánom. Pokiaľ budete siahať po spaľovačoch tukov bez toho, aby ste viedli aktívny životný štýl, môžete len veľmi ťažko očakávať pozitívne výsledky. Spaľovače tukov sú určené pre športovcov, ktorí ich užívajú pred alebo počas tréningu, kedy sa im lepšie a efektívnejšie odbúravajú tukové zložky.

Ak sa rozhodnete siahnuť po tomto doplnku stravy, môžete si vybrať medzi rôznymi formami. Stretnete sa s tekutou formou takzvaných "shotov", môžete si zaobstarať šumivé tablety, rozpustný prášok alebo priamo kapsule. Spaľovače tuku fungujú aj na rôznych princípoch v záležitosti od zložiek, ktoré obsahujú. Často ide o kofeínovú formu, ktorá dvíha energetickú hladinu, vďaka čomu budete podávať počas tréningu lepší výkon. Veľmi obľúbenými spaľovačmi tuku sú aj tie, ktoré sú založené na zahrievaní organizmu. Termogénne spaľovače mierne zdvihnú telesnú teplotu športovca, čím sa zrýchli metabolizmus a energia sa pri cvičení využíva predovšetkým zo zásob tukových buniek. Veľmi účinným je aj prírodný spaľovač L-karnitín, ktorý vám zároveň pomôže aj s potrebnou regeneráciou organizmu. Funguje na princípe zmeny mastných kyselín na energiu potrebnú na fyzickú aktivitu. {Syda Productions} / Shutterstock.com

Správne fungovanie organizmu

Každý športovec, ktorý myslí svoju cestu za zdravým a dobre vyzerajúcim telom vážne, a má dostatok faktických informácií o doplnkoch stravy, siahne aj po produktoch, ktorými sú aminokyseliny. Tie sú zložkou bielkovín a vo všeobecnosti ide o základnú stavebnú časticu svalstva. Aminokyseliny zabezpečujú v tele látkovú premenu, pomáhajú s regenerovaním svalovej hmoty a pri biologických procesoch. Niektoré aminokyseliny si vie organizmus syntetizovať z potravy a nie je nutné ich suplementovať, ak máte vyváženú stravu. To sú neesenciálne aminokyseliny. Naopak, tie esenciálne telo nedokáže zo stravy vyrobiť a je nutné ich dopĺňať.

Spolu je 22 aminokyselín a všetky sú rovnako dôležité, takže by ste nemali podceňovať ich príjem. Zrejme najviac suplementovanými esenciálnymi aminokyselinami u športovcov je BCAA, čo je vlastne trojzložková aminokyselina. Tvoria ju Valín, Izoleucín a Leucín. Okrem BCAA sa často dopĺňa aj glutamín alebo arginín. V ponuke sú nápoje s aminokyselinami, nájdete ich aj ako zložku proteínových práškov, môžete si ich kúpiť aj ako samostatný rozpustný prášok do nápojov, prípadne vo forme tabliet.

Ak sa rozhodnete vyraziť na cestu za zdravším a lepšie vyzerajúcim telom, nezabúdajte, že k športovaniu toho veľa nepotrebujete. Postačí vám kvalitná dámska či pánska bežecká obuv, prípadne indoorová do posilňovní, športové oblečenie a ste pripravení!

(PR)

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/pr-clanky, menuAlias = pr-clanky, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
19. apríl 2024 02:30