StoryEditor

Nie je všetko sestra, čo sa blyští. Právo nedosiahneme, ak zákony budú aplikované pre „našich ľudí“

Takýto názov mal článok terajšej predsedníčky Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej v roku 2019 (pred voľbami), v ktorom vysvetľovala, že nie všetko, čo má názov sestra, je sestra.

Ja si dovolím po troch rokoch použiť tento názov pre môj príspevok, lebo pani Bittó Cigániková si už toto nemyslí (už je po voľbách).

Slovensko vstupom do Európskej únie prevzalo aj povinnosť implementovať smernice 2005/36/ES (s dôrazom na čl. 31) a 2013/55/ES do svojej legislatívy, a tým aj do praxe. Podľa uvedenej EÚ smernice je požadovaná odborná príprava sestry 4 600 hodín.

Nemám vedomosť o tom, že by Slovensko chcelo rušiť prístupové zmluvy do Európskej únie a následne by sa ho nemali týkať smernice EÚ. Ako právny štát a členský štát EÚ Slovensko má tieto smernice rešpektovať.

Na porušenie smerníc upozornil Slovenskú republiku aj Generálny sekretariát Európskej komisie formálnou výzvou – porušenie č. 2018/2304 zaslanou z Bruselu 25. 1. 2019 pod hrozbou sankcií vrátane vysokej pokuty, keď na Slovensku bol zdravotnícky asistent premenovaný na praktickú sestru.

„Asistent“ alebo „druhej úrovne“

Slovenské orgány vo svojej odpovedi na formálnu výzvu z 23. 5. 2019 informovali Európsku komisiu (EK), že sú pripravené zvážiť zavedenie názvu povolania odporúčaného EK, aby sa minimalizovala zámena v súvislosti s povolaním praktickej sestry (2 200 hod. odbornej prípravy) a sestry zodpovednej za všeobecnú starostlivosť (4 600 hod.)....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
20. apríl 2024 15:35