StoryEditor

Z pandémie nám pomôže najmä očkovanie

Verejné vyhlásenie iniciatívy Veda pomáha – COVID-19 k očkovaniu a testovaniu na Slovensku – Január 2021

Pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 pokračuje aj v roku 2021. My, slovenskí vedci a odborníci z množstva rôznych disciplín, si uvedomujeme, ako vážne nás všetkých pandémia postihuje zdravotne, ekonomicky a sociálne, a do akých ťažko riešiteľných situácií sa dostávame.

Veda pomáha, pretože je postavená na faktoch, dôkazoch, vecných argumentoch a dôkladnej analýze dát podľa zverejnených metodík, nie na názoroch, želaniach, či svetonázore.

Východisko z pandémie poskytuje vedecký pokrok, a to najmä prostredníctvom vakcín.

Reuters

1. Vakcinácia

Očkovanie čo najväčšieho počtu ľudí čo najrýchlejšie môže zabrániť ďalším obetiam pandémie a ekonomickým stratám. Tak ako ostatné európske krajiny, aj Slovensko bude na začiatku očkovacej kampane zápasiť najmä s nedostatkom vakcín, ktoré potrebujeme použiť čo najefektívnejšie. Preto odporúčame, aby boli čo najskôr zaočkované najmä najstaršie vekové skupiny a to predovšetkým v prostrediach, kde je riziko rýchleho šírenia infekcie medzi takéto skupiny najvyššie (DSS, nemocnice, a pod.). Oni sú najčastejšími obeťami, aj keď ich je v populácii málo a ich prednostné očkovanie tak môže zachrániť množstvo životov a rýchlo odbremeniť nemocnice.

Preto vítame oznámenie Ministerstva zdravotníctva SR prioritne očkovať ľudí nad 75 rokov. Prosíme všetkých seniorov, najmä tých nad 85 rokov alebo tých s vážnejšími diagnózami, aby sa registrovali na očkovanie hneď, ako to bude možné. Ľudia nad 85 rokov tvoria 1,5% obyvateľov, ale až 22% obetí ochorenia COVID-19 v nemocniciach.

Aby sme sa vyhli možným nežiaducim účinkom, odporúčame konzultovať očkovanie najviac ohrozených ľudí s ich praktickými lekármi, ktorí najlepšie posúdia ich celkový&nb...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
18. apríl 2024 16:15