StoryEditor

Pozornosť aj odmeňovaniu

25.11.2014, 08:24
Dúfam, že minister zdravotníctva sa čo najskôr oboznámi so špecifickými problémami nášho povolania, ktoré môže zo svojej pozície vyriešiť a výrazne tak pomôcť stovkám fyzioterapeutov.

Očakávame, že bude venovať pozornosť nasledujúcim problémom.

V prvom rade by mal pomôcť zlepšiť pozíciu fyzioterapeutov v spoločnosti, venovať sa kompetenciám, ale aj schopnosti a odbornej pripravenosti fyzioterapeuta pacienta vyšetriť, stanoviť diagnózu a prípadne rozhodnúť o ďalších vyšetreniach, určiť postup a pacienta liečiť.

Očakávame, že sa vyjadrí k požiadavke zástupcov lekárov FBLR, aby výkon praxe fyzioterapeuta nebol viazaný výlučne na indikáciu lekára so špecializáciou v odbore FBLR.

Uvítali by sme, keby sa minister venoval aj návrhu na vytvorenie priestoru na zaradenie ambulancie fyzioterapeuta, ktorej potreba vyplýva z praxe. Ide o formálne uvedenie ambulancie, ktorá v praxi už existuje, ale výnos ministerstva na ňu nepamätal.

Ministerstvo pre nás toho veľa za posledné roky neurobilo okrem toho, že v roku 2010 vtedajší minister Richard Raši podpísal koncepciu pre fyzioterapeutov, ktorá bola pre nás zlomová.

Určite očakávame, že Viliam Čislák sa bude intenzívne venovať návrhu zákona o odmeňovaní zdravotníkov.

S predloženými koeficientmi sme nesúhlasili a veríme, že minister sa mu bude venovať v súlade s našimi požiadavkami, aby koeficient dokázal odraziť náročnosť práce, prax, vzdelanie a aj sústavné vzdelávanie. Pripomíname, že ani tento návrh zákona sa nevzťahoval na všetkých zdravotníkov, ale len na tých v pôsobnosti ministerstva.

Ostáva nám len veriť, že budúcnosť bude ružovejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 11:12