StoryEditor

Lekárskej komore nejde o spojenie síl

07.05.2015, 09:19
Zdravotné poisťovne majú v systéme silnejšie postavenie ako poskytovatelia

Zdravita, o. z., od založenia v roku 2004, postupne cez mandátne zmluvy a potom cez plnomocenstvá úspešne presadzuje oprávnené záujmy členov a vlastne všetkých súkromných lekárov a realizuje myšlienku „v jednote je sila“.

Aj keď okrem úplne prvého obdobia existencie Zdravity, keď sme mali vyššie ceny vo VšZP jeden celý rok ako ostatní poskytovateľia, vždy sme vybojovali vyššie ceny vlastne pre všetkých.

Všetko bolo pripravené

Možno si kladiete otázku, či zvýšenie cien a objemov nemohlo byť aj vyššie, či sme vyčerpali všetky možnosti na zlepšenia nášho postavenia. Možno sme mohli byť úspešnejší, ale udalosti počas nezmluvného vzťahu s VšZP v júli 2012 jasne ukázali, že poisťovne majú v zdravotníckom systéme silnejšie postavenie ako my poskytovatelia.

Spolupráca so Zdravotným výborom SLK od jeho vzniku bola vždy sporadická. Postupne sme však pochopili, že treba spojiť naše snahy aj organizácie, aby sme v zmenených podmienkach poistného trhu boli úspešnejší.

Preto sme od augusta 2014 začali spoločne pracovať na vytvorení spoločnej organizácie. ASL SR prišla s myšlienkou (MUDr. Ondrej Kusý a MUDr. Ladislav Pásztor), že by sme mali hľadať pozitívne príklady fungovania takejto organizácie v Nemecku, kde Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV) úspešne pracuje desiatky rokov.

Máme podobný systém ambulantnej starostlivosti, používame preložený nemecký bodovník, zavádzame...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 07:48