StoryEditor

Komora presadzuje povinné člensvo lekárov

09.07.2015, 14:19
Legislatívna úprava združovania registrovaných zdravotníkov v komore odstráni ojedinelý právny stav.

Štátne orgány a orgány samosprávy tvoria verejnú správu. Zdanlivo táto premisa vzťahu orgánov štátnej správy a samosprávy môže vyvolať dojem o jednote ich záujmov a cieľov. Jednota je však len zdanlivá.

Zjednodušene možno povedať, že čím je spoločnosť demokratickejšia, tým je väčšia dôvera štátu v schopnosť samosprávneho riadenia verejných funkcií, a tým je menšia moc štátnych orgánov, personifikovaná do moci štátnych úradníkov.

Čím viac právomoci majú orgány samosprávy, tým menej jej majú úradníci. Dielo R. Zajaca Zákonom dané postavenie profesijných organizácií v zdravotníctve sa zjavne nepáčilo ministrovi zdravotníctva Rudolfovi Zajacovi, keď inicioval návrh zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorého jedným z hlavných počinov bolo zrušenie povinného členstva v stavovských organizáciách v zdravotníctve.

Cieľ bol jasný - oslabiť postavenie stavovských organizácií a posilniť riadiacu a kontrolnú činnosti vtedajšieho ministerstva aj vytvorením ÚDZS s ambíciou dohľadu nad odbornosťou a kvalitou zdravotnej starostlivosti.

R. Zajac zrejme dúfal, že zdravotníci, ale predovšetkým lekársky stav je taký deprimovaný, že húfne opustí stavovské organizácie. Ambíciu zvýšenia osobnej moci a presadenia vtedy navrhovanej reformy zdravotníctva oslabením zákonného postavenia stavovských organizácií, žiaľ, poslanci parlamentu prehliadli a schválili návrh, rušiaci povinné členstvo v stavovských organizáciách.

Poslanci akoby nepochopili samotný zmysel zákona. Teda, že zákonom sa zriaďujú stavovské organizácie, na ktoré sa prenáša výkon verejných funkcií, ale súčasne ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 22:59