StoryEditor

Potrebujeme komplexnú reformu

27.02.2017, 09:45
Prečo nie je verejné zdravotníctvo totožné s hygienou či štátnym zdravotným dozorom

Vývoj od zákona 4/1952 o hygienickej a protiepidemickej starostlivosti cez zákon 20/1966 o starostlivosti o zdravie ľudu až po súčasný zákon 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia pokrýva napriek posunom v názve oblasť, ktorú väčšina obyvateľstva vrátane mnohých v zdravotníctve nazýva zjednodušene „hygiena“ či viac legislatívnym jazykom „štátny zdravotný dozor“.

Najmä zákon 355/2007 je často považovaný za zákon o verejnom zdravotníctve, keďže tento termín sa začal výrazne používať najmä v anglojazyčnej literatúre koncom XX. storočia. Je však verejné zdravotníctvo totožné s hygienou?

Rozdiel v paradigme zdravia

Hygiena je vedný odbor študujúci zdravý spôsob života z hľadiska jedinca aj spoločnosti. Vytvára pravidlá takéhoto spôsobu života a skúma ich dodržiavanie.

Hlavnou úlohou hygieny je zabrániť, aby negatívne faktory vonkajšieho prostredia prekročili rámec adaptability ľudského organizmu. Negatívne faktory, napr. hluk, vibrácie, ionizujúce žiarenie, chemické látky, znečistenie životného prostredia, zhoršenie kvality výživy a pod., zväčša vyplývajú z rozvoja technickej civilizácie.

Hlavnou náplňou hygieny je napríklad udržanie stanovenej kvality životného a pracovného prostredia, štúd...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
26. apríl 2024 23:34