StoryEditor

Kríza zdravotníctva je krízou jeho financovania

10.04.2017, 14:50
Prečo stojíme pred potrebou zaviesť poplatky v ambulanciách

Lekári sú v zdravotnom systéme arbitri pacienta, pretože ich dôležitou úlohou je poskytovať pacientovi zdravotnú starostlivosť správne a v potrebnom rozsahu, a to najmä proti záujmom tretích strán. Lekári sú v systéme jediný prvok, ktorý vie, čo pacienti potrebujú a aké sú možnosti na uspokojenie ich potrieb.

Verejný záujem v zdravotníctve je postavenie systému zdravotnej starostlivosti na potrebách ľudí, pritom verejný záujem nie je to isté ako politická vôľa. Kým politická vôľa je iba vyjadrením ekonomických záujmov vládnucej elity, verejný záujem v zdravotníctve možno definovať ako diktát verejnosti politikom, ktorý ich má donútiť, aby poskytovali dostatočné zdroje na financovanie zdravotnej starostlivosti v medicínsky indikovanom rozsahu. Verejný záujem je záujmom celej verejnosti.

Poisťovne porušujú zákon

Súčasná kríza zdravotníctva je krízou jeho financovania. Minister Tomáš Drucker lekárov na nedávnych stretnutiach (zúčastnil som sa ich v Bratislave, Nitre, Trnave, Bystrici a Košiciach) informoval, že poisťovne neuhrádzajú zdravotnú starostlivosť plne, ale iba asi z dvoch tretín. Zoznámili sme ho s následkami – že nedostatok financií blokuje prácu ambulantných lekárov, stáva sa prekážkou v dostupnosti a kvalite zdravotnej starostlivosti a je ohrozené jej riadne poskytovanie.

Zdroje verejného zdravotného poistenia sa alokujú z odvodov od pacientov a disponujú nimi poisťovne. Podľa zákona 577/2004 sú z nich povinné plne uhrádzať zdravotnú starostlivosť. Znamená to všetku medicínsky indikovanú starostlivosť, ktorú pacienti potrebujú. Zo zákona vyplýva povinnostiam povinnosť plne hradiť zdravotnú starostlivosť, ale poskytovateľom ne...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 03:43