StoryEditor

Rande s Yettim

24.05.2017, 11:37
Manuálne "nakŕmenie" pacientskeho sumáru údajmi považujem za scestné, ba až nebezpečné

Elektronické zdravotníctvo je často pejoratívne označované ako Columbova žena alebo Yetti – nikto sa s nimi ešte naživo nestretol. Toto tvrdenie však už niekoľko mesiacov nie je pravda.

V auguste 2016 odštartovalo Národné centrum zdravotníckych informácií pilotný projekt, v ktorom boli prví desiati ambulantní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pripojení do eHealth a dostali možnosť sa s „Yettim“ dôkladne zoznámiť.

Naša ambulancia bola jednou z tých odvážnych a po viac ako 8 mesiacoch testovania v pilotnej prevádzke nastal dnes čas podeliť sa so svojimi skúsenosťami.

eHealth zvýši efektívnosť

Aby bolo jasné hneď na úvod, som fanúšikom eHealth, odkedy som mala možnosť pred piatimi rokmi si ho v Rakúsku vyskúšať.

Páči sa mi predstava, že budem mať prehľad o všetkých vyšetreniach a naordinovaných liekoch mojich pacientov, že budem mať na jeden klik k dispozícii ich prepúšťaciu správu z nemocnice alebo výsledok z CT.

A snívam o dni, keď už nebudeme musieť z „kamennej“ kartotečnej skrine vyťahovať papierovú zdravotnú dokumentáciu. Ako ukazujú skúsenosti vyspelých krajín, eHealth vie zvýšiť efektívnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti, ako aj prispieť k zlepšeniu úrovne zdravotných parametrov populácie.

Niet krajiny EÚ či OECD, ktorá by eHealth nerozvíjala. Pozícia Slovenska v rámci EÚ z hľadiska úspešnej implementácie eHealth však nie je dobrá – sme v spodnej časti rebríčka.

Naše zaostávanie za vyspelými krajinami v rámci eHealth aktivít sa odhaduje na 7 až 10 rokov.

Cieľom elektronického zdravotníctva je poskytnúť správne informácie v správnom čase na správnom mieste vo všetkých etapách a procesoch zdravotnej starostlivosti. Prispeje to k zlepšeniu zdravotnej starostlivosti a zvýšeniu bezpečnosti pacienta.

Zavedenie eHealth má zároveň priniesť výrazné finančné úspory, ktoré môžu byť využité v systéme. Ešte v máji 2014 bola odhadovaná úspora vo výške 300 mil. eur ročne. Tieto prehnané očakávania v súčasnosti skorigovalo aj samotné NCZI na 100 mil. eur ročne, čo je určite reálnejší odhad.

Tieto úspory majú byť spätne investované do poskytovania zdravotnej starostlivosti. Aj keby sa ušetrila čo i len polovica odhadovaných financií, aj tak by uvedená suma výrazne pomohla zdravotníctvu.

Najmä vtedy, ak by sa takto ušetrené peniaze presmerovali správnym spôsobom. To podľa mojej predstavy znamená najmä...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 03:02