StoryEditor

Zisk v zdravotníctve

15.11.2017, 11:18
Vo verejnosti už roky rezonuje téma morálnosti či amorálnosti zisku v zdravotníctve, prípadne či, resp. ako zisk v zdravotníctve obmedziť, keďže sa tvorí aj zo zdrojov zdravotného poistenia

Táto téma sa opätovne vracia, odlišnosť spočíva len v intenzite, akou sa o nej hovorí, či je pred voľbami, alebo po nich, prípadne ako sa to kedy politikom hodí.

Otázka zisku v zdravotníctve sa dá posudzovať z viacerých hľadísk, ale za relevantné sa dajú považovať len dva pohľady: ideologický a pohľad založený na skúsenostiach, tzv. empirický.

Dve koncepcie

Z ideologického pohľadu v slovenskom zdravotníctve dlhodobo súperia dve koncepcie, dva rozdielne pohľady videnia sveta.

Prvý predpokladá silnú rolu štátu, centrálne riadenie a podľa možností jednu zdravotnú poisťovňu. Očakáva sa, že silný štát je nielen v role regulátora, ale aj poskytovateľa zdravotnej starostlivosti, nákupcu zdravotnej starostlivosti a nakoniec aj v role dohliadača prostredníctvom ÚDZS. Z tejto kategórie je tiež snaha o administratívny zákaz zisku či jeho obmedzenie s osobitným dôrazom na zisk zdravotných poisťovní.

Druhá koncepcia či pohľad na svet hlása slobodný výber a súťaž postavenú na decentralizácii zdravotníctva. Štát určuje nárok pacienta a pravidlá fungovania všetkých aktérov trhu, t. j. preberá s plnou vážnosťou rolu regulátora a tiež dôsledného dohliadača prostredníctvom Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Tu sa predpokladá súťaž zdravotných poisťovní o poistenca a tiež súťaž poskytovateľov zdravotnej starostlivosti o pacienta ponúkanou kvalitou zdravotnej starostlivosti a s tým súvisiacim servisom. Zásadnou sa javí súťaž p...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
24. apríl 2024 09:19