StoryEditor

Tvorba normatívov by mala byť zverená do rúk hlavných odborníkov

03.12.2018, 14:03
Lekárske odborové združenie (LOZ) žiada zlepšenie zdravotnej starostlivosti zabezpečením dostatku personálu pri pacientoch.

Odmietame neustále zvyšovanie počtu pacientov na lekára a sestru aj v najnovšom návrhu personálnych normatívov. Odmietame, aby minimálne personálne normatívy boli vytvárané s motívom legalizovať ekonomické záujmy manažmentov nemocníc na úkor adekvátnej zdravotnej starostlivosti o pacienta. Žiadame, aby minimálne personálne normatívy boli tvorené na základe odborných stanovísk a medzinárodných štandardov.

Ministerstvo zdravotníctva SR pripravuje zmenu tzv. personálnych normatívov, ktoré určujú minimálne zabezpečenie daných ambulancií a oddelení lekármi a sestrami podľa počtu pacientov. Za posledné roky ide už o asi štvrtú zmenu normatívov, pričom každou z týchto novelizácií sa zhoršuje zdravotná starostlivosť o pacientov. Opakované zvyšovanie počtov pacientov na jedného lekára či sestru s cieľom legalizovať neustále klesajúci počet personálu v slovenských nemocniciach však tento problém len prehlbuj...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 15:15