StoryEditor

COVID-19 a kľúčové odporúčania pre zamestnávateľov

11.03.2020, 14:59
Tento článok bol pripravený advokátskou kanceláriou Kinstellar na základe často diskutovaných otázok našich klientov a obsahuje kľúčové právne odporúčania pre zamestnávateľov na Slovensku v súvislosti so šírením koronavírusu COVID-19.

1. JE V RÁMCI GENERÁLNEJ PREVENCIE MOŽNÉ ZISŤOVAŤ, ČI BOL ZAMESTNANEC V RIZIKOVOM ŠTÁTE?

Áno, v rámci generálnej prevencie podľa § 415 Občianskeho zákonníka je zamestnávateľ oprávnený zisťovať, či zamestnanec bol v rizikovom štáte, regióne alebo meste.

Podľa GDPR je možné spracovávať osobné údaje nevyhnutné pre oprávnený záujem zamestnávateľa (napr. bezpečnosť a ochrana zdravia zamestnancov), ako aj údaje týkajúce sa zdravia, ak je to nevyhnutné na účely preventívneho alebo pracovného lekárstva a posúdenia pracovnej spôsobilosti zamestnanca. Pri spracovaní údajov je potrebné posúdiť, či sú údaje nevyhnutné na dosiahnutie účelu (t.j. nezbierať viac údajov, ako zamestnávateľ nevyhnutne potrebuje na ochranu zdravia svojich zamestnancov), ako aj či neprevažujú záujmy dotknutých osôb, t.j. zamestnancov, od ktorých zamestnávateľ informáciu požaduje. Keďže údaje týkajúce sa zdravia sú považované za „osobitnú kategóriu údajov“, podliehajú vyššej ochrane a zamestnávateľ je povinný prijať vhodné opatrenia na ich ochranu.


2. ZAMESTNANEC SA VRACIA ZO ZAHRANIČIA (DOVOLENKA, PRACOVNÁ CESTA). MÁ ZAMESTNÁVATEĽ POVINNOSŤ NARIADIŤ KARANTÉNU ALEBO HOME-OFFICE? MÁ ZAMESTNÁVATEĽ INÉ POVINNOSTI?

Zamestnávateľ karanténu nariadiť nemôže. Tú nariaďujú orgány verejného zdravotníctva.

V prípade, ak je zamestnancovi nariadená karanténa orgánom verejného zdravotníctva, zamestnávateľ ospravedlní jeho neprítomnosť v práci. Ide o dôležitú osobnú prekážku v práci na strane zamestnanca, podobne ako „klasická“ dočasná práceneschopnosť (§ 141 Zákonníka práce). Zamestnanec má počas karantény nárok na nemocenské v príslušnej výške v zmysle zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení (Pozn.: Nemýliť s odlišnou medializovanou situáciou, ak zamestnanec zostáva doma z dôvodu uzavretia školy alebo predškolského zariadenia a splní ďalšie podmienky zákona o sociálnom poistení, kedy má nárok na dávku ošetrovného, tzv. OČR.).

Keďže je zamestnávateľ povinný zaisťovať bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci a uplatňovať všeobecné zásady prevencie, môže zamestnávateľ v rámci vykonávania príslušných opatrení na základe vlastného uváženia nariadiť zamestnancovi tzv. home-office, pokiaľ to povaha pracovného pomeru umožňuje.

Zamestnávateľ môže n...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 03:40