StoryEditor

Najväčšie neistoty spôsoboval a spôsobuje nedostatok informácií

Je rozumné ešte vydržať v reštriktívnych opatreniach. V krajinách, kde zvoľňujú situáciu, začínajú znova narastať počty prípadov a úmrtí

Pre šírenie epidémie v populácii sú potrebné tri podmienky tzv. epidemického procesu: prameň nákazy, cesta prenosu a vnímavý jedinec. Ovplyvnenie ktorejkoľvek z týchto podmienok môže prispieť k zastaveniu či aspoň spomaleniu šírenia infekcie.

Pre pandémiu ochorenia COVID-19 sú tieto tri podmienky špecifikované nasledovne: prameňom nákazy je infikovaný človek, nosič vírusu SARSCoV-2, cestou prenosu je prenos vzduchom – kvapôčkovou infekciou a aerosólom a vnímavá, čiže schopná sa nakaziť je (zrejme) celá populácia.

Každá z týchto troch podmienok je charakterizovaná viacerými skutočnosťami, ktoré dohromady robia boj so šírením ochorenia COVID-19 veľmi náročným.

Človek nakazený novým koronavírusom môže, ale nemusí mať príznaky – minimálne štvrtina (niektoré štúdie hovoria, že až polovica) infikovaných ľudí je bez príznakov. Väčšina z tých, čo príznaky majú (asi 80 %), má prejavy bežné pre prechladnutie či miernu chrípku: teplotu, kašeľ, nádchu, ktoré sa liečia v domácom ošetrení. Ďalšími ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = zdn/nazory, menuAlias = nazory, menuRouteLevel0 = zdn, homepage = false
25. apríl 2024 01:35